onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
15 kez görüntülendi
Tarih kategorisinde tarafından 3 5 7

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

Karanfil Devrimi, Portekiz’de 25 Nisan 1974’te gerçekleşen bir askeri darbe ve halk hareketidir. Portekiz’in otoriter bir diktatörlükten demokrasiye geçişini sağlayan iki yıllık bir değişim sürecinin başlangıcı olarak kabul edilir. Darbe, şiddet kullanmadan ve karanfillerle süslenmiş silahlarla yapıldığı için bu ismi almıştır.

Karanfil Devrimi’nin nedenleri arasında, Portekiz’in Afrika’daki sömürgelerinde devam eden savaşlar, ekonomik kriz, siyasi baskı, sansür ve yolsuzluk sayılabilir. Darbeyi gerçekleştiren askerler, Hareketli Güçler Hareketi (Movimento das Forças Armadas) adlı bir örgüt oluşturmuşlardı. Darbe gecesi, radyoda iki şarkı çalındı. Bunlar, darbenin başladığını haber veren “E Depois do Adeus” ve halka sokağa çıkma çağrısı yapan “Grândola, Vila Morena” idi.

Darbe sonucunda, diktatörlük rejimi yıkıldı ve yeni bir geçici hükümet kuruldu. Hükümet, siyasi partilerin kurulmasına, siyasi tutukluların serbest bırakılmasına, sansürün kaldırılmasına, sendikaların örgütlenmesine, sömürgelerin bağımsızlığına ve yeni bir anayasanın hazırlanmasına izin verdi. Karanfil Devrimi, Portekiz’in tarihinde ve Avrupa’da demokratikleşme sürecinde önemli bir dönüm noktası olarak görülmektedir.

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...