onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
14 kez görüntülendi
Biyoloji kategorisinde

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

Biyolojik birikim, çevredeki zehirli maddelerin canlıların vücutlarında birikmesi ve besin zinciri yoluyla aktarılmasıdır. Biyolojik birikim yoluyla insan hayatını olumsuz etkileyen kimyasallara şunlar örnek verilebilir:

  • Kurşun: Kurşun, endüstriyel atıklar, aküler, boya ve benzin gibi kaynaklardan çevreye yayılabilir. Kurşun, insan vücuduna solunum veya sindirim yoluyla girebilir. Kurşun, sinir sistemi, kan dolaşımı, böbrekler ve kemikler gibi dokuları ve sistemleri etkiler. Kurşun zehirlenmesi, baş ağrısı, halsizlik, anemi, nöbetler, öğrenme güçlüğü ve davranış bozuklukları gibi belirtilere neden olabilir.
  • Cıva: Cıva, termometre, floresan lamba, pil ve diş dolgusu gibi kaynaklardan çevreye yayılabilir. Cıva, insan vücuduna solunum veya sindirim yoluyla girebilir. Cıva, sinir sistemi, beyin, karaciğer ve böbrekler gibi dokuları ve sistemleri etkiler. Cıva zehirlenmesi, titreme, görme bozukluğu, hafıza kaybı, depresyon ve felç gibi belirtilere neden olabilir.
  • DDT: DDT, tarım ve sivrisinek mücadelesinde kullanılan bir böcek ilacıdır. DDT, insan vücuduna solunum veya sindirim yoluyla girebilir. DDT, yağ dokusu, karaciğer ve meme sütü gibi dokulara birikir. DDT, hormon sistemi, bağışıklık sistemi ve üreme sistemi gibi sistemleri etkiler. DDT zehirlenmesi, kısırlık, düşük, meme kanseri ve diyabet gibi belirtilere neden olabilir.

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...