onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
38 kez görüntülendi
Biyoloji kategorisinde tarafından 5 20 86

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

DNA eşlenmesi ile ilgili bir sorudur. DNA eşlenmesi, DNA molekülünün kendini kopyalayarak yeni DNA molekülleri oluşturmasıdır. DNA eşlenmesinin nasıl gerçekleştiğini anlamak için, farklı azot izotopları kullanılarak deneyler yapılmıştır. Azot izotopları, atom numarası aynı ama kütle numarası farklı olan azot atomlarıdır. Örneğin, N14 ve N15 birbirinin izotopudur.

Soruda verilen durumda, N14 azota sahip bir DNA molekülü, N15 azotlu bir ortamda 2 kere eşleniyor. Bu durumda, oluşan DNA’ların ağır, normal ya da melez olma oranlarını bulmak için şu adımları izleyebiliriz:

  • İlk eşlenmede, N14 azota sahip DNA molekülü ikiye ayrılır ve her ipliğe N15 azotlu yeni bir iplik eklenir. Böylece, oluşan DNA molekülleri yarı ağır (N14-N15) olur.
  • İkinci eşlenmede, yarı ağır DNA molekülleri ikiye ayrılır ve her ipliğe N15 azotlu yeni bir iplik eklenir. Böylece, oluşan DNA moleküllerinin yarısı yarı ağır (N14-N15), yarısı da ağır (N15-N15) olur.

Bu sonuçlara göre, oluşan DNA’ların ağır, normal ya da melez olma oranlarını şöyle yazabiliriz:

  • Normal (N14-N14) DNA oluşma olasılığı: 0
  • Yarı ağır (N14-N15) DNA oluşma olasılığı: 1/2
  • Ağır (N15-N15) DNA oluşma olasılığı: 1/2

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...