onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
36 kez görüntülendi
Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi kategorisinde

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme
  • Gusül, bütün vücudun temiz su ile yıkanması şeklinde yapılan hükmî temizlik işlemidir. Gusül, cünüplük, hayız ve nifas gibi büyük kirlilik hallerinden kurtulmak için farz veya vacip olan bir ibadettir. Guslün farzları niyet etmek ve bütün vücudu yıkamaktır. Guslün sünnetleri ise abdest almak, ağız ve burnu yıkamak, vücudu üç defa yıkamak ve sırayla yıkamaktır.
  • Teyemmüm, su bulunmadığında ya da var olan suyu kullanma imkânı olmadığında abdestsizlik veya cünüplük gibi hükmî kirliliği gidermek amacıyla temiz toprak ya da toprak cinsinden bir şeye sürülen ellerle yüz ve iki kolun mesh edilmesi şeklinde yapılan hükmî temizliktir. Teyemmümün farzları niyet etmek ve elleri toprağa vurup yüz ve kolları mesh etmektir. Teyemmümün sünnetleri ise besmele çekmek, uzuvları sırayla meshetmek, mesih işlemini ara vermeden yapmak, elleri yere vurduktan sonra ileri geri hareket ettirmek, parmakları açık bulundurmak ve elleri silkelemektir.
  • Ezan, İslam dininde namaz vaktinin geldiğini insanlara bildirmek için belli sözlerle yapılan çağrıya verilen isimdir. Ezan okuyan kişiye müezzin denir. Ezan, farz namazların vaktinin geldiğini, nasıl belirlenen sözlerle ve özel şekilde müminlere duyurmayı ifade eder. Ezan bir ibadet şekli değildir, ancak ezan okunurken saygıdan dolayı toparlanıp öyle oturulur. Ezanın sözleri şunlardır: Allâh-ü Ekber (Allah en büyüktür) (4 kere), Eşhedü en lâ ilâhe İllAllah (Şahitlik ederim ki Allah’tan başka ilah yoktur) (2 kere), Eşhedü enne Muhammeden Rasûlullah (Şahitlik ederim ki Muhammed Allah’ın elçisidir) (2 kere), Hayye ale’s-salâh (Haydi namaza) (2 kere), Hayye ale’l-felâh (Haydi kurtuluşa) (2 kere), As-salatu hayrun mine’n nevm (Namaz uykudan hayırlıdır) (2 kere) (Sadece sabah ezanında), Allâh-ü Ekber (Allah en büyüktür) (2 kere), Lâ ilâhe İllAllah (Allah’tan başka ilâh yoktur) (1 kere).
  • Kamet, farz namazlardan önce, namazın başladığını bildiren ve ezan benzeri sözlerdir. Kamet getirmek namazın dışında bir sünnettir, getirildiğinde sevap kazanılır, getirilmediğinde sevaptan mahrum kalınır. Kametin sözleri şunlardır: Allâh-ü Ekber (Allah en büyüktür) (4 kere), Eşhedü en lâ ilâhe İllAllah (Şahitlik ederim ki Allah’tan başka ilah yoktur) (2 kere), Eşhedü enne Muhammeden Rasûlullah (Şahitlik ederim ki Muhammed Allah’ın elçisidir) (2 kere), Hayye ale’s-salâh (Haydi namaza) (2 kere), Hayye ale’l-felâh (Haydi kurtuluşa) (2 kere), Kad Kâmeti’s Salâh (Namaz başladı) (2 kere), Allâh-ü Ekber (Allah en büyüktür) (2 kere), Lâ ilâhe İllAllah (Allah’tan başka ilâh yoktur) (1 kere).


Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...