onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
20 kez görüntülendi
Tarih kategorisinde

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

Çağatay Devleti’nde yaşayan toplulukları şöyle sıralayabiliriz:

  • Çağatay Türkleri: Çağatay Devleti’nin kurucusu olan Cengiz Han’ın ikinci oğlu Çağatay’ın soyundan gelen Türk topluluğudur. Çağatay Türkleri, Orta Asya’nın Maveraünnehir, Fergana, Semerkant, Buhara ve Taşkent bölgelerinde yaşamışlardır. Çağatay Türkleri, Cengiz Han’ın yasalarını benimsemiş, İslamiyet’i kabul etmiş ve Fars kültüründen etkilenmişlerdir. Çağatay Türkleri, kendi adlarıyla anılan Çağatay Türkçesi’ni konuşmuşlardır. Çağatay Türkçesi, Türk dillerinin doğu grubuna dahil olup, edebi bir dil olarak gelişmiştir.
  • Moğollar: Cengiz Han’ın kurduğu Moğol İmparatorluğu’nun parçalanmasıyla ortaya çıkan dört devletten biri olan Çağatay Devleti’nde de Moğol topluluğu yaşamıştır. Moğollar, Orta Asya’nın kuzeyindeki Altay Dağları ve Moğolistan’dan gelmişlerdir. Moğollar, Cengiz Han’ın yasalarına göre yaşamış, Budizm, Şamanizm ve İslamiyet gibi farklı dinlere inanmış ve Moğolca adı verilen bir dil konuşmuşlardır. Moğollar, savaşçı, göçebe ve atlı bir topluluk olarak tanınmışlardır.
  • Farslar: Çağatay Devleti’nin sınırları içinde yer alan Maveraünnehir bölgesinde yaşayan Fars topluluğudur. Farslar, İran kökenli bir halk olup, İslamiyet’i benimsemişlerdir. Farslar, Farsça adı verilen bir dil konuşmuşlar ve Fars kültürünü geliştirmişlerdir. Farslar, bilim, sanat, edebiyat ve felsefe alanlarında önemli eserler vermişlerdir.


Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...