onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
14 kez görüntülendi
Tarih kategorisinde

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme
  • Cengiz Han, 1227 yılında öldüğünde arkasında dünyanın en büyük imparatorluğunu bırakmıştır. Ancak imparatorluğun resmi olarak bölünmesi, oğlu ve halefi Ögeday Han’ın 1234 yılında topladığı bir kurultayda gerçekleşmiştir.
  • Cengiz Han’ın dört oğlu Cuci, Çağatay, Ögeday ve Tuluy idi. Cengiz Han, ölmeden önce Ögeday’ı varisi ve büyük han olarak seçmişti. Ögeday, diğer kardeşlerine de saygı göstererek onlara geniş topraklar verdi.
  • Cuci, babasının en büyük oğlu olmasına rağmen, babasından önce ölmüştü. Bu yüzden onun yerine oğulları Batu, Orda, Şiban ve Togay Timur miras aldılar. Batu, Altın Orda Devleti’nin kurucusu oldu. Orda, Gök Orda Devleti’nin kurucusu oldu. Şiban, Özbek hanlarının atası oldu. Togay Timur ise Altın Orda Devleti’nin sona ermesinden sonra Kazan, Kırım ve Astarhan hanlıklarının kuruluşunu hazırladı.
  • Çağatay, babasının ikinci oğlu idi. Ona verilen topraklar Çağatay Hanlığı olarak bilinir. Bu hanlık Türkistan, Maveraünnehir, Afganistan ve Çin’in batısını kapsıyordu. Çağatay Hanlığı’nın başkenti Almalık idi.
  • Ögeday, babasının üçüncü oğlu ve büyük han idi. Onun yönetimi altında Moğol İmparatorluğu en geniş sınırlarına ulaştı. Ögeday, Çin’in kuzeyini fethetti ve Song Hanedanı’na karşı savaştı. Ayrıca Rusya, Doğu Avrupa, Anadolu ve İran’a seferler düzenledi. Ögeday Hanlığı’nın başkenti Karakurum idi.
  • Tuluy, babasının en küçük oğlu idi. Ona verilen topraklar Moğolistan’ın merkezini oluşturuyordu. Tuluy aynı zamanda Moğol ordusunun başkomutanıydı. Tuluy’un soyundan gelenler daha sonra İlhanlılar ve Yuan Hanedanı’nı kuracaklardır.


Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...