onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
14 kez görüntülendi
Fizik kategorisinde

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

Dalga boyu ve dalganın hızı arasında doğru orantılı bir ilişki vardır. Yani, dalga boyu arttıkça dalganın hızı da artar. Dalga boyu arttıkça frekans azalır. Dalga boyu, iki ardışık tepe veya çukur arasındaki mesafedir ve metre (m) olarak ölçülür. Dalga hızı ise birim zamanda kat edilen mesafedir ve metre/saniye (m/s) olarak ölçülür. Dalga boyu ve dalganın hızı arasındaki ilişki şu formülle ifade edilebilir:

Burada v dalganın hızını, f frekansını, λ ise dalga boyunu gösterir.

Bir sudaki dalga hareketi derinlikle değişir. Derin su, deniz ve okyanusta yaygın bir durum olduğu gibi dalga boyunun yarısından büyük bir su derinliğine karşılık gelir. Derin suda, uzun dalgalar daha hızlı yayılır ve enerjilerini daha hızlı taşır. Derin su hızı, faz hızının yarısıdır. Sığ su, kıyıda veya göllerde yaygın bir durum olduğu gibi dalga boyunun yirmide birinden küçük bir su derinliğine karşılık gelir. Sığ suda, kısa dalgalar daha yavaş yayılır ve enerjilerini daha yavaş taşır. Sığ su hızı, su derinliğinin karekökü ile orantılıdır. Suyun derinliği artırıldığında su dalgalarının hızı artar ve dalga boyu büyür.

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...