onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
11 kez görüntülendi
Fizik kategorisinde
Sabit uzunlukta bir yayda atma oluşturulmaktadır. 
a) Bu atmaların yaydaki ilerleme hızı değişebilir mi? Açıklayınız. 
b) Atmaların yaydaki frekansı değişebilir mi? Açıklayınız.


1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

a) Bu atmaların yaydaki ilerleme hızı değişebilir. Çünkü yaydaki ilerleme hızı, yayın gerilme kuvvetine ve birim uzunluk kütlesine bağlıdır. Eğer yayın gerilme kuvveti artarsa veya birim uzunluk kütlesi azalırsa, yaydaki ilerleme hızı artar. Eğer yayın gerilme kuvveti azalırsa veya birim uzunluk kütlesi artarsa, yaydaki ilerleme hızı azalır. Bu nedenle, sabit uzunlukta bir yayda atma oluşturulurken, yayın özellikleri değiştirilirse, atmaların yaydaki ilerleme hızı da değişir.

b) Atmaların yaydaki frekansı değişmez. Çünkü yaydaki frekans, atmanın kaynağından gelen titreşimin frekansına eşittir. Eğer atmanın kaynağındaki titreşim frekansı sabitse, o zaman atmaların yaydaki frekansı da sabittir. Bu nedenle, sabit uzunlukta bir yayda atma oluşturulurken, atmanın kaynağındaki titreşim frekansı değiştirilmediği sürece, atmaların yaydaki frekansı da değişmez.

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...