onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
14 kez görüntülendi
Türkçe kategorisinde

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

Yedigül ağlatırgan öldürür hikayesi, bir kralın sevgilisi olan Yedigül adlı bir kadının, kralın kendisini terk etmesi üzerine intihar etmesini anlatan bir hikayedir. Hikayenin başında, kral Yedigül’ü çok sevmekte ve ona her istediğini vermekte, ancak zamanla ondan sıkılmaya başlamaktadır. Bir gün, Yedigül’ü saraydan kovar ve başka bir kadınla evlenir. Yedigül, bu duruma dayanamaz ve kendini ağlatırgan çiçeklerinin arasına atarak canına kıyar. Kral, Yedigül’ün ölüm haberini aldığında çok pişman olur ve onun mezarına koşar. Ancak mezarın üzerinde büyüyen ağlatırgan çiçekleri, kralın gözlerine batırarak onu kör eder. Kral, Yedigül’ün intikamını aldığını anlar ve hayatının geri kalanını acı içinde geçirir.

Hikayenin sonunu şöyle yazabilirsiniz:

Kral, gözleri kan içinde kalmış bir halde, Yedigül’ün mezarından ayrıldı. Artık hiçbir şey göremiyordu. Sadece Yedigül’ün yüzünü ve sesini hatırlayabiliyordu. Onu nasıl sevdiğini, nasıl ihmal ettiğini, nasıl kaybettiğini düşündü. Kendine nasıl kıydığını, nasıl öldüğünü hayal etti. Onun için ağlayan çiçekleri duydu. Onun için ölen çiçekleri hissetti. Onun için kör olan çiçekleri anladı. Ve fısıldadı:

“Beni sen öldürmedin Yedigül, Beni vaadin öldürdü.”

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...