onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
85 kez görüntülendi
Biyoloji kategorisinde tarafından 6 46 148

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme
tarafından 27 248 813

Ayrıştırıcı canlıların madde döngülerindeki rolü, organik maddeleri inorganik maddelere dönüştürerek ekosistemdeki enerji ve madde akışını sağlamaktır. Ayrıştırıcı canlılar, ölen bitki ve hayvan dokularını, atık maddeleri ve sindirilemeyen besinleri parçalayarak yaşamlarını sürdürürler. Bu süreçte, organik maddelerde bulunan karbon, azot, fosfor, kükürt gibi elementleri inorganik formlarına ayırırlar. Bu inorganik maddeler, tekrar üretici canlılar tarafından alınarak yeni organik maddelerin sentezinde kullanılır. Böylece ekosistemde madde döngüsü gerçekleşir. Ayrıştırıcı canlılar aynı zamanda organik maddelerin parçalanması sırasında enerji açığa çıkarırlar. Bu enerji, hem ayrıştırıcı canlıların kendi yaşam işleyişleri için hem de diğer canlıların kullanımı için ekosisteme katkıda bulunur.

Ayrıştırıcı canlılar, ekosistemdeki besin piramidinin en üst seviyesinde yer alırlar. Besin piramidi, besin zincirindeki farklı seviyelerdeki canlıların sayı veya biyokütle olarak gösterilmesidir. Besin piramidinde en alt seviyede üreticiler (bitkiler ve algler), orta seviyede birincil (otçul), ikincil (etçil) ve üçüncül (etçil) tüketiciler, en üst seviyede ise ayrıştırıcılar (bakteri, mantar ve böcekler) yer alır. Ayrıştırıcı canlılar, besin piramidindeki diğer canlılardan farklı olarak enerjiyi doğrudan güneşten değil, ölü veya atık organik maddelerden elde ederler. Ayrıştırıcı canlılar, besin piramidindeki son bağı oluşturarak besin zincirine döngüsel bir yapı kazandırırlar.

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...