onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
76 kez görüntülendi
Genel kategorisinde tarafından 6 46 148

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme
tarafından 3 22 57

Kutup dairesi, yeryüzünde kutup bölgelerinin sınırlarını belirleyen enlemlerdir. Kutup dairesi, güneş ışınlarının yengeç ve oğlak dönencelerine dik geldiği tarihlerde, güneş ışınlarının teğet geçtiği yerlerdir. Bu dairelerden sonra kutuplara doğru gün düzeni bozulur. Gece ile gündüz süreleri 24 saati aşmaya başlar.

Kutup dairesi iki tanedir. Kuzey yarım kürede 66° 33′ 39″ kuzey enleminde bulunan daireye Kuzey Kutup Dairesi denir. Güney yarım kürede ise 66° 33′ 39″ güney enleminde bulunan daireye Güney Kutup Dairesi denir. Bu dairelerin kuzeyinde ve güneyinde kalan bölgelere Antarktika ve Arktika adı verilir.

Kutup dairesinin geçtiği ülkeler şunlardır:

  • Kuzey Kutup Dairesi: Amerika Birleşik Devletleri (Alaska), Danimarka (Grönland), Finlandiya, İsveç, Kanada, Norveç, Rusya.
  • Güney Kutup Dairesi: Hiçbir ülke yoktur. Sadece Antarktika kıtası vardır.

Kutup dairesinin yerini belirleyen etmen, yeryüzünün eksen eğikliğidir. Yeryüzünün eksen eğikliği, güneş ışınlarının yeryüzüne geliş açısını etkiler. Bu da mevsimlerin oluşmasına neden olur. Kutup dairesinin yerleri sabit değildir, yıllar içinde çok az da olsa değişir. 

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...