onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
36 kez görüntülendi
Genel kategorisinde tarafından 6 47 148

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme
tarafından 8 37 155

Atmosferi oluşturan gazlar, gezegenimizin etrafını saran ve çoğunlukla gaz ve buhardan oluşan bir tabakadır. Atmosferin bileşiminde bulunan gazlar üç grupta toplanır:

  • Havada devamlı bulunan ve miktarları değişmeyen gazlar: Bu gazlar, azot, oksijen ve asal gazlardır. Atmosferdeki gazların % 78’ini azot, % 21’ini oksijen oluşturur. Kalan % 1’lik bölümü ise neon, helyum, kripton, ksenon, hidrojen gibi asal gazlar oluşturur. Bu gazlar, canlıların yaşayabilmesi için ihtiyaç duyulan gazlardır.

  • Havada devamlı bulunan ve miktarları azalıp çoğalan gazlar: Bu gazlar, karbondioksit, su buharı ve ozondur. Karbondioksit, canlıların solunumu ve fotosentez gibi olaylarla atmosfere girip çıkar. Su buharı, sıcaklık ve nem gibi faktörlere bağlı olarak atmosferdeki oranı değişir. Ozon ise, atmosferin üst katmanlarında güneş ışınlarının etkisiyle oksijenden oluşur ve yeryüzüne gelen zararlı ışınları filtreler.

  • Havada her zaman bulunmayan gazlar: Bu gazlar, kirleticilerdir. Bunlar arasında karbonmonoksit, amonyak, kükürt dioksit, hidrojen sülfür, nitrik oksit, nitrik asit, sülfürik asit gibi gazlar sayılabilir. Bu gazlar, yanma, volkanik faaliyetler, endüstriyel üretim gibi kaynaklardan atmosfere salınır ve hava kalitesini düşürür.

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...