onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
82 kez görüntülendi
Genel kategorisinde tarafından 6 47 148

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme
tarafından 8 37 154

Enlem ve boylam arasındaki fark, yeryüzündeki bir noktanın ekvatora veya başlangıç meridyenine olan açısal uzaklığı ile ilgilidir. Enlem, ekvatorun kuzeyinde veya güneyinde olan bir noktanın ekvatora olan açısal mesafesini belirtir. Boylam ise, doğuda veya batıda olan bir noktanın başlangıç meridyeni denilen kuzey ve güney kutuplarını birleştiren hayali bir çizgiye olan açısal mesafesini belirtir.

Enlem ve boylam değerleri, yeryüzündeki herhangi bir konumu kesin olarak belirlemek için kullanılır. Enlem ve boylam değerleri sayesinde, ulaşım, ticaret, havacılık, denizcilik, coğrafya, iklim gibi pek çok alanda önemli bilgiler elde edilebilir.

Enlemler, dünyayı enine kesen hayali çemberlere paralel olarak yerleştirilmişlerdir. Bu yüzden paralel adı da verilirler. Enlemler arasındaki uzaklık sabittir ve yaklaşık 111 km’dir. Ekvator 0 derece enlem olarak kabul edilir. Kuzey kutbu 90 derece kuzey enlem, güney kutbu ise 90 derece güney enlem olarak belirlenir. Her iki kutup arasında 180 adet paralel vardır.

Boylamlar ise, dünyayı boyuna kesen hayali çemberlere meridyen adı verilir. Meridyenler arasındaki uzaklık sabit değildir ve kuzey kutbuna yaklaştıkça azalır. Başlangıç meridyeni olarak İngiltere’deki Greenwich Rasathanesi’nden geçen 0 derece boylam kabul edilir. Doğuya doğru giden meridyenlere doğu boylamı, batıya doğru giden meridyenlere ise batı boylamı denir. Her iki yarım küre arasında 180 adet meridyen vardır.

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...