onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
76 kez görüntülendi
Genel kategorisinde

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

tarafından seçilmiş
 
En İyi Cevap

Mekteb-i Tıbbiye, Osmanlı İmparatorluğu’nda kurulan ilk modern tıp okuludur. Mekteb-i Tıbbiye, 1827 yılında II. Mahmut tarafından İstanbul’da açılmıştır. Mekteb-i Tıbbiye, Batılı tıp bilimini Osmanlı topraklarına taşımış, pek çok yetkin hekim yetiştirmiş ve tıp eğitiminin gelişmesine katkıda bulunmuştur.

Mekteb-i Tıbbiye’nin kuruluşu, Osmanlı İmparatorluğu’nun yenilikçi ve ıslahatçı bir dönemi olan Tanzimat Dönemi’ne denk gelir. Bu dönemde Osmanlı Devleti, Batı’daki gelişmeleri takip etmek ve devletin gücünü artırmak için çeşitli alanlarda reformlar yapmıştır. Tıp alanında da bu reformların bir yansıması olarak Mekteb-i Tıbbiye kurulmuştur.

Mekteb-i Tıbbiye’nin ilk müdürü, Fransız asıllı bir hekim olan Bernardus Clemens von Loder’dir. Loder, Mekteb-i Tıbbiye’yi Avrupa’daki tıp okullarına benzer bir şekilde düzenlemiş, modern tıp bilimini ve yöntemlerini öğrencilere aktarmıştır. Mekteb-i Tıbbiye’nin ilk mezunları arasında Şerafettin Sabuncuoğlu, Cevdet Paşa, Mustafa Behçet Efendi gibi ünlü hekimler vardır.

Mekteb-i Tıbbiye, 1839 yılında Haydarpaşa’ya taşınmış ve 1842 yılında Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane adını almıştır. 1867 yılında ise Mekteb-i Tıbbiye-i Askeriye-i Şahane adını alarak askeri bir kurum haline gelmiştir. Mekteb-i Tıbbiye, Cumhuriyet Dönemi’nde de faaliyetine devam etmiş ve 1909 yılında İstanbul Darülfünunu’nun (üniversitenin) bir parçası olmuştur. 1933 yılında ise İstanbul Üniversitesi’nin kurulmasıyla birlikte İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi adını almıştır.

Mekteb-i Tıbbiye, Osmanlı tarihinde önemli bir yere sahip olan bir tıp okuludur. Mekteb-i Tıbbiye, Osmanlı toplumuna modern tıp bilimini tanıtmış, pek çok değerli hekim yetiştirmiş ve Türkiye’nin ilk tıp fakültesinin temelini atmıştır.

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...