onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
38 kez görüntülendi
Genel kategorisinde

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme
tarafından 6 46 148

Hücre bölünmesi, canlıların hücrelerden oluştuğunu ve hücrelerin genetik bilgilerini diğer hücrelere aktardığını savunan hücre teorisi ile açıklanabilir. 

Hücre teorisi, şu üç temel ilkeye dayanır:

  • Tüm canlı organizmalar bir veya daha fazla hücreden oluşur.
  • Hücre, canlılığın en küçük yapısal ve işlevsel birimidir.
  • Yeni hücreler, var olan hücrelerin bölünmesiyle oluşur.

Hücre bölünmesinin amacı, canlılarda üremeyi, büyümeyi, gelişmeyi ve yaralanmaların iyileşmesini sağlamaktır. Hücre bölünmesi sayesinde, canlılar nesillerini devam ettirebilir, vücutlarını büyütebilir ve farklılaştırabilir, yıpranan veya ölen hücrelerin yerine yenilerini koyabilir ve hastalıklara karşı savunma mekanizmalarını geliştirebilirler.

Hücre bölünmesi iki temel türde gerçekleşir: Mitoz ve mayoz. Mitoz bölünme, bir hücrenin kendisiyle aynı genetik bilgiye sahip iki yavru hücre oluşturmasıdır. Mitoz bölünme, tek hücreli canlılarda eşeysiz üreme, çok hücreli canlılarda ise büyüme, gelişme ve onarım için gerçekleşir. Mayoz bölünme ise, bir hücrenin kendisinden farklı genetik bilgiye sahip dört yavru hücre oluşturmasıdır. Mayoz bölünme, çok hücreli canlılarda eşeyli üreme için gerçekleşir. Mayoz bölünme sayesinde, canlılarda kalıtsal çeşitlilik artar.


Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...