onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
43 kez görüntülendi
Genel kategorisinde

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

Soğan zarı, bitki hücresinin bir örneğidir. Bitki hücresi, plazma zarı, sitoplazma, vakuol ve hücre duvarından oluşur. Plazma zarı, hücreyi dış ortamdan ayıran yarı geçirgen bir zardır. Sitoplazma, hücrenin içindeki sulu ortamdır. Vakuol, sitoplazmanın içinde bulunan büyük bir kesedir. Hücre duvarı ise plazma zarının dışında bulunan sert ve kalın bir yapıdır.

Soğan zarı, hipotonik ortamda (hücreden daha az konsantre olan ortam) bulunduğunda, deplazmolize olur. Deplazmoliz, hücrenin su alarak şişmesi ve hücre duvarına yapışmasıdır. Deplazmoliz, osmoz yoluyla gerçekleşir. Osmoz, yarı geçirgen bir zarla ayrılmış iki çözelti arasında, suyun konsantrasyonu düşük olandan yüksek olana doğru akmasıdır. Hipotonik ortamda, hücre dışındaki çözelti, hücre içinden daha az çözünen madde içerdiği için, su molekülleri hücre dışından içeriye doğru akar. Bu da hücrenin plazma zarının ve sitoplazmasının genişlemesine ve vakuolün dolmasına neden olur. Hücre duvarı ise şeklini korur.


Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...