onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
54 kez görüntülendi
Genel kategorisinde

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

Hipofiz bezinin ön lop hormonları, vücuttaki diğer endokrin bezlerin çalışmasını düzenleyen ve bazı önemli işlevleri sağlayan hormonlardır. Hipofiz bezinin ön lop hormonları şunlardır:

  • Büyüme hormonu (GH): Vücudun büyümesini, gelişmesini ve metabolizmasını etkiler. Çocuklarda boy uzamasını, yetişkinlerde ise kas ve kemik sağlığını sağlar. Fazla veya az salgılanması çeşitli hastalıklara neden olabilir.
  • Prolaktin: Kadınlarda süt üretimini ve meme gelişimini sağlar. Erkeklerde ise cinsel fonksiyonları etkiler. Gebelik dışında prolaktin yükselmesi hipofiz tümörlerinin bir belirtisi olabilir.
  • Tiroid uyarıcı hormon (TSH): Tiroid bezinin tiroid hormonlarını (T3 ve T4) salgılamasını uyarır. Tiroid hormonları metabolizmayı, büyümeyi, gelişmeyi ve vücut ısısını düzenler. TSH fazla veya az salgılanması tiroid hastalıklarına yol açabilir.
  • Adrenokortikotropik hormon (ACTH): Böbrek üstü bezlerinin kortizol adlı stres hormonunu salgılamasını uyarır. Kortizol kan basıncını, kan şekerini, bağışıklık sistemini ve stresle başa çıkmayı etkiler. ACTH fazla veya az salgılanması Cushing sendromu veya Addison hastalığı gibi hastalıklara neden olabilir.
  • Folikül stimüle edici hormon (FSH) ve lüteinizan hormon (LH): Kadınlarda yumurtalıkların östrojen ve progesteron gibi cinsiyet hormonlarını salgılamasını ve yumurtlama olayını sağlar. Erkeklerde ise testislerin testosteron gibi cinsiyet hormonlarını salgılamasını ve sperm üretimini sağlar. FSH ve LH fazla veya az salgılanması kısırlık, polikistik over sendromu, erken menopoz gibi sorunlara yol açabilir.

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...