onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
109 kez görüntülendi
Coğrafya kategorisinde

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

tarafından seçilmiş
 
En İyi Cevap

Volkanik dağlar, yeryüzünün derinliklerinde bulunan erimiş kayaçların (magma) yüzeye çıkmasıyla oluşan dağlardır.

Volkanik dağlar, püskürdükleri lav, kül, gaz ve kaya parçalarıyla çevrelerine etki ederler. Volkanik dağlar, aktif, pasif veya sönmüş olabilirler. Aktif volkanlar, belirli aralıklarla püskürmeye devam eden volkanlardır. Pasif volkanlar, uzun süredir püskürmeyen ancak tekrar püskürme ihtimali olan volkanlardır. Sönmüş volkanlar ise, artık püskürme yapmayan ve soğuyan volkanlardır.

Türkiye’de volkanik dağlar, ülkenin farklı bölgelerinde bulunur. Türkiye’deki volkanik dağların çoğu sönmüş durumdadır. Türkiye’deki volkanik dağların bölgelere göre dağılışı şöyledir:

  • Marmara Bölgesi: Bu bölgede tek volkanik dağ Uludağ’dır. Uludağ, Bursa ilinin güneyinde yer alır. Uludağ, 2 bin 543 metre yüksekliğiyle Türkiye’nin en yüksek 13. dağıdır. Uludağ, kış turizmi için önemli bir merkezdir.
  • Ege Bölgesi: Bu bölgede Kula Tepeleri adı verilen bir grup volkanik dağ bulunur. Kula Tepeleri, Manisa ilinin Kula ilçesinde yer alır. Kula Tepeleri, 2 bin yıl önce son püskürmesini yapmıştır. Kula Tepeleri, UNESCO tarafından Dünya Mirası Geçici Listesi’ne alınmıştır.
  • Akdeniz Bölgesi: Bu bölgede Hatay Hassa Dağı adı verilen bir volkanik dağ bulunur. Hatay Hassa Dağı, Hatay ilinin Hassa ilçesinde yer alır. Hatay Hassa Dağı, 1 milyon yıl önce son püskürmesini yapmıştır.
  • İç Anadolu Bölgesi: Bu bölgede çok sayıda volkanik dağ bulunur. Bunlar arasında Erciyes Dağı, Hasandağı, Melendiz Dağı, Karadağ ve Karacadağ sayılabilir. Erciyes Dağı, Kayseri ilinin güneyinde yer alır. Erciyes Dağı, 3 bin 916 metre yüksekliğiyle Türkiye’nin en yüksek 5. dağıdır. Erciyes Dağı, kış turizmi için önemli bir merkezdir. Hasandağı, Aksaray ilinin güneydoğusunda yer alır. Hasandağı, 3 bin 268 metre yüksekliğiyle Türkiye’nin en yüksek 9. dağıdır. Melendiz Dağı, Niğde ilinin güneyinde yer alır. Melendiz Dağı, 2 bin 665 metre yüksekliğiyle Türkiye’nin en yüksek 16. dağıdır. Karadağ, Konya ilinin güneybatısında yer alır. Karadağ, 2 bin 28 metre yüksekliğiyle Türkiye’nin en yüksek 35. dağıdır. Karacadağ, Şanlıurfa ilinin güneydoğusunda yer alır. Karacadağ, bin 919 metre yüksekliğiyle Türkiye’nin en yüksek 43. dağıdır.
  • Güneydoğu Anadolu Bölgesi: Bu bölgede de Karacadağ adı verilen bir volkanik dağ bulunur. Bu Karacadağ, Diyarbakır ilinin güneyinde yer alır. Karacadağ, bin 785 metre yüksekliğiyle Türkiye’nin en yüksek 53. dağıdır.
  • Doğu Anadolu Bölgesi: Bu bölgede en çok volkanik dağ bulunan bölgedir. Bu bölgede Ağrı Dağı, Süphan Dağı, Nemrut Dağı, Tendürek Dağı, Bingöl Dağı, Munzur Dağı, Karasu Dağı ve Palandöken Dağı gibi volkanik dağlar bulunur. Ağrı Dağı, Iğdır ilinin kuzeydoğusunda yer alır. Ağrı Dağı, 5 bin 137 metre yüksekliğiyle Türkiye’nin en yüksek dağıdır. Ağrı Dağı, kış turizmi için önemli bir merkezdir. Süphan Dağı, Bitlis ilinin kuzeyinde yer alır. Süphan Dağı, 4 bin 58 metre yüksekliğiyle Türkiye’nin en yüksek 4. dağıdır. Nemrut Dağı, Bitlis ilinin güneybatısında yer alır. Nemrut Dağı, 3 bin 50 metre yüksekliğiyle Türkiye’nin en yüksek 11. dağıdır. Tendürek Dağı, Ağrı ilinin güneybatısında yer alır. Tendürek Dağı, 3 bin 54 metre yüksekliğiyle Türkiye’nin en yüksek 10. dağıdır. Bingöl Dağı, Bingöl ilinin güneyinde yer alır. Bingöl Dağı, 3 bin 25 metre yüksekliğiyle Türkiye’nin en yüksek 12. dağıdır. Munzur Dağı, Tunceli ilinin güneyinde yer alır. Munzur Dağı, 3 bin 462 metre yüksekliğiyle Türkiye’nin en yüksek 7. dağıdır. Karasu Dağı, Erzurum ilinin güneyinde yer alır. Karasu Dağı, 3 bin 93 metre yüksekliğiyle Türkiye’nin en yüksek 8. dağıdır. Palandöken Dağı, Erzurum ilinin güneyinde yer alır. Palandöken Dağı, 3 bin 185 metre yüksekliğiyle Türkiye’nin en yüksek 6. dağıdır. Palandöken Dağı, kış turizmi için önemli bir merkezdir.

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...