onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
103 kez görüntülendi
Genel kategorisinde

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme
tarafından 4 35 113

Protist olarak sınıflandırılan canlılar, hayvan, bitki veya mantar olarak nitelendirilemeyen ökaryot canlılardan oluşan heterojen bir grup canlıdır. Protistler, tek hücreli, çok hücreli veya koloni halinde yaşayan, ototrof, heterotrof veya mikstotrof beslenen, hareketli veya hareketsiz olabilen çok çeşitli canlıları içerir. Protistler, filogenetik olarak tek soylu bir grup değildir. Bu nedenle protist âlemi, bilimsel sınıflandırmada resmi bir takson değildir. Protistler, daha çok pratik bir şekilde hayvanlara benzeyen protozoa, bitkilere benzeyen algler ve mantarlara benzeyen cıvık mantarlar gibi alt gruplara ayrılır.

Protist olarak sınıflandırılan canlılara örnek olarak şunlar verilebilir:

  • Protozoa: Hayvanlara benzeyen tek hücreli protistlerdir. Hareketli ve fagositoz ile beslenirler. Bazıları önemli hastalık etkenleri, bazıları ise ekosistemde önemli bir rol oynayan tüketici organizmalardır. Örneğin Öglena, Amip, Paramesyum ve Sıtma Plazmodyumu protozoalara örnektir.
  • Algler: Bitkilere benzeyen tek veya çok hücreli protistlerdir. Fotosentez yaparak beslenirler. Bazıları makroskobik boyuttadır ve deniz yosunları olarak adlandırılır. Bazıları ise mikroskobik boyuttadır ve plankton olarak adlandırılır. Örneğin Kırmızı algler, Kahverengi algler, Yeşil algler ve Diyatomlar algelere örnektir.
  • Cıvık mantarlar: Mantarlara benzeyen tek veya çok hücreli protistlerdir. Absorpsiyon ile beslenirler. Bazıları hayvanlarda veya bitkilerde hastalığa yol açar. Bazıları ise toprakta organik madde parçalayarak ekosistemde önemli bir rol oynar. Örneğin Su mantarı ve Plazmodyum cıvık mantarlarına örnektir.

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...