onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
75 kez görüntülendi
Genel kategorisinde

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme
tarafından 4 35 113

Protistlerin özellikleri şunlardır:

  • Protistler, hayvan, bitki veya mantar olarak sınıflandırılamayan ökaryot canlılardan oluşan heterojen bir grup canlıdır.
  • Protistler, tek hücreli, çok hücreli veya koloni halinde yaşayan, ototrof, heterotrof veya mikstotrof beslenen, hareketli veya hareketsiz olabilen çok çeşitli canlıları içerir.
  • Protistler, çoğunlukla mikroskobik boyuttadır ve sulak ortamlarda yaşar. Bazı protistler makroskobik (çıplak gözle görülebilen) boyuttadır ve nemli topraklarda veya diğer canlıların vücutlarında yaşar.
  • Protistler, zarla çevrili bir çekirdek ve diğer zarlı organeller bulunduran ökaryot hücre yapısına sahiptir. Bu organeller hücrenin metabolizma, enerji üretimi, protein sentezi, madde taşınması gibi işlevlerini sağlar.
  • Protistler, eşeyli veya eşeysiz olarak çoğalabilir. Eşeysiz çoğalmada mitoz bölünme, tomurcuklanma veya spor oluşumu görülebilir. Eşeyli çoğalmada ise gametlerin birleşmesi veya konjugasyon adı verilen bir süreç gerçekleşir.
  • Protistler, filogenetik olarak tek soylu bir grup değildir. Bu nedenle protist âlemi, bilimsel sınıflandırmada resmi bir takson değildir. Protistler, daha çok pratik bir şekilde hayvanlara benzeyen protozoa, bitkilere benzeyen algler ve mantarlara benzeyen cıvık mantarlar gibi alt gruplara ayrılır.
  • Protistlerin bazıları önemli hastalık etkenleri, bazıları ise ekosistemde önemli bir rol oynayan üretici veya tüketici organizmalardır. Örneğin sıtma hastalığına neden olan Plasmodium ve fotosentez yapan kloroplastlara sahip olan Öglena protistlere örnek verilebilir.

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...