onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
30 kez görüntülendi
Genel kategorisinde

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme
tarafından 4 35 113

Ökaryot hücreler, zarla çevrili bir çekirdek ve diğer zarlı organeller bulunduran gelişmiş ve karmaşık hücrelerdir. Ökaryot hücrelerin özellikleri şunlardır:

  • Ökaryot hücreler prokaryot hücrelere göre çok daha büyüktür, çap olarak 10-100 um arasında değişir.
  • Ökaryot hücrelerin çekirdeği, genetik materyali olan DNA’yı içerir. DNA doğrusal kromozomlar halinde düzenlenmiştir ve histon proteinleri ile sarılmıştır.
  • Ökaryot hücrelerin sitoplazmasında mitokondriendoplazmik retikulumgolgi aygıtılizozomperoksizomsentrozom gibi zarla çevrili organeller bulunur. Bu organeller, hücrenin metabolizma, enerji üretimi, protein sentezi, madde taşınması, sindirim, bölünme gibi işlevlerini sağlar.
  • Ökaryot hücrelerde ayrıca zarla çevrili olmayan ribozom organeli vardır. Ribozomlar, mRNA’daki kodu okuyarak protein sentezinden sorumludur.
  • Ökaryot hücrelerin şekli, hücre tipine göre önemli ölçüde değişir. Bazı ökaryot hücreler tek hücreli, bazıları ise çok hücreli organizmalardır.
  • Ökaryot hücrelerin bazılarında hücre duvarı bulunur. Hücre duvarı, bitki ve mantar hücrelerinde selüloz veya kitin gibi polisakkaritlerden oluşur. Hayvan hücrelerinde ise hücre duvarı yoktur.
  • Ökaryot hücrelerde transkripsiyon ve translasyon farklı yerlerde gerçekleşir. Transkripsiyon, DNA’nın mRNA’ya kopyalanması işlemidir ve çekirdekte yapılır. Translasyon, mRNA’nın proteinlere çevrilmesi işlemidir ve sitoplazma veya endoplazmik retikulumda yapılır. Ayrıca ökaryotlarda mRNA işlenmesi adı verilen bir süreç vardır. Bu süreçte mRNA’daki intronlar çıkarılır, ekzonlar birleştirilir, 5’ uca metil kapak eklenir ve 3’ uca poli-A kuyruk eklenir.

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...