onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
133 kez görüntülendi
Genel kategorisinde

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme
tarafından 4 35 113

Açık tohumlular ve kapalı tohumlular, çiçekli bitkilerin iki sınıfıdır. Açık tohumlular, tohumlarını kozalak adı verilen yapılar içinde bulunduran bitkilerdir. Kapalı tohumlular ise tohumlarını meyve adı verilen yapılar içinde bulunduran bitkilerdir. 

Açık tohumlular ve kapalı tohumlular arasındaki farklar şunlardır:

  • Çiçek: Açık tohumluların çiçekleri çok basit ve çiçek örtüsü (periant) yoktur. Kapalı tohumluların çiçekleri ise çok çeşitli ve çiçek örtüsü (çanak yaprak ve taç yaprak) vardır.
  • Tohum taslağı: Açık tohumluların tohum taslakları kozalak pullarının üst yüzeyinde açıkta bulunur. Kapalı tohumluların tohum taslakları ise meyve yaprağı adı verilen bir yapı ile çevrilmiştir.
  • Gametofit: Açık tohumluların gametofitleri (üreme hücrelerini üreten yapılar) daha büyük ve bağımsızdır. Kapalı tohumluların gametofitleri ise daha küçük ve sporofite (tohum üreten yapı) bağımlıdır.
  • Döllenme: Açık tohumlularda tek döllenme görülür. Spermlerden biri yumurta hücresini döller, diğeri yok olur. Kapalı tohumlularda ise çift döllenme görülür. Spermlerden biri yumurta hücresini döllerken, diğeri kutup çekirdekleri ile birleşir.
  • Meyve: Açık tohumlularda meyve yoktur. Tohumlar kozalak içinde veya açıkta bulunur. Kapalı tohumlularda meyve vardır. Tohumlar meyve içinde korunur.

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...