onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
84 kez görüntülendi
Genel kategorisinde

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme
tarafından 4 35 113

Triploit bitkiler, normalde iki takım kromozom içeren diploit bitkilerden farklı olarak üç takım kromozom içeren bitkilerdir. Triploit bitkilerin bazı avantajları vardır, örneğin daha büyük meyve veya çiçek üretebilirler, daha dayanıklı veya verimli olabilirler, ya da tohum içermezler. Triploit bitkilerin bazı dezavantajları da vardır, örneğin kendilerini üreyemezler, çünkü meyoz bölünmede kromozomlar eşit olarak ayrılamazlar. Bu nedenle triploit bitkiler genellikle yapay olarak elde edilir, örneğin diploit bir bitki ile tetraploit bir bitki çaprazlanarak.

Triploit bitkilerin bazı örnekleri şunlardır:

  • Muz: Muzlar triploit bitkilerdir ve tohum içermezler. Bu nedenle muzlar genellikle çelikleme yöntemiyle üretilirler.
  • Su kabağı: Su kabağı da triploit bir bitkidir ve tohum içermez. Su kabağı elde etmek için diploit bir erkek su kabağı ile tetraploit bir dişi su kabağı çaprazlanır.
  • Çilek: Çilekler de triploit bitkilerdir ve daha büyük meyveler üretirler. Çilekler genellikle diploit bir erkek çilek ile tetraploit bir dişi çilek çaprazlanarak elde edilir.

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...