onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
53 kez görüntülendi
Genel kategorisinde

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

SCID hastalığı, bağışıklık sisteminin doğuştan bozuk olduğu ve enfeksiyonlara karşı savunmasız kaldığı bir hastalıktır. SCID terimi “ağır kombine immün yetmezlik” anlamına gelir. Hastalık ölümcül olabildiğinden dolayı “ağır”dır. SCID “kombine” bir immün yetmezliktir, yani bağışıklık sisteminin farklı kollarını etkiler. Buna bakterilerden kaynaklanan enfeksiyonlara karşı özellikle gerekli olan savunma ve virüslere veya mantarlara karşı özellikle gerekli olan savunma da dahildir.

SCID hastalığının asıl belirgin özelliği, enfeksiyonlara karşı savunmada en önemli rolü oynayan lenfositlerin ya olmaması ya da gerektiği gibi çalışmamasıdır. Lenfositler, bağışıklık sisteminin en önemli hücreleridir ve T hücreleri ve B hücreleri olarak ikiye ayrılırlar. T hücreleri virüs ve mantar enfeksiyonlarına karşı savunmada en önemli rolü oynar. B hücreleri ise antikor adı verilen bağışıklık moleküllerini üretirler. Antikorlar bakteri ve toksinlere bağlanarak onları etkisiz hale getirirler.

SCID hastalığının çeşit çeşit türleri vardır, fakat tüm çeşitleri bağışıklık sisteminin ağır hasar görmesiyle sonuçlanır ve bu hastalığa yakalanan çocukların derhal enfeksiyonlardan korunmak üzere tedavi görmesi gerekir. Bu hastalık 1950’den beri bilinmektedir. Kemik iliği nakli gibi çağdaş tedavi yöntemleri icat edilene dek SCID hastası çocukların çoğu yaşamlarının daha ilk yılında bir enfeksiyondan dolayı ölürdü. Günümüzde tıp büyük ilerleme kaydetmiştir: ölümcül enfeksiyonlara yakalanma riski azaltılabilmiştir ve SCID tedavisinde hastayı iyileştirmek bile çoğu kez mümkündür.

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...