onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
191 kez görüntülendi
Genel kategorisinde tarafından 5 39 152

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme
tarafından 4 35 113

Giberellin hormonu, bitkilerde çimlenme, sap uzaması, çiçeklenme gibi gelişimsel süreçleri düzenleyen bitki hormonlarından biridir. Giberellinler, 80’den fazla farklı bileşikten oluşan bir gruptur ve genellikle GA ile kısaltılır. Giberellinlerin en belirgin etkisi, bitkilerin boyuna büyümesini sağlamaktır. Giberellinler, izopren birimlerinden yapılmış 20 karbonlu terpenoidlerdir ve mantarlarda ve yüksek bitkilerde doğal olarak bulunurlar.

Giberellinler, ilk olarak 1926 yılında Japon botanikçi E. Kurosawa tarafından Gibberella fujikuroi isimli bir mantarın neden olduğu “sersem-fide hastalığı” ile ilişkilendirilmiştir. Bu hastalık, pirinç fidelerinin olağanüstü uzayarak kendi ağırlıklarını taşıyamaz hale gelmesine neden olmaktaydı. Kurosawa, mantarın sağlıklı fideleri enfekte ettiğini ve mantardan elde edilen özütün de benzer etki yaptığını göstermiştir. Daha sonra, mantardan giberellin adı verilen büyümeyi uyaran bir madde izole edilmiştir.

Giberellinler, omurgalılardaki steroid hormonlarınınkine benzer bir biyosentez yolundan kökenlenirler ve yağda çözünürler. Bu nedenle hücre zarlarından geçebilirler. En azından bazı durumlarda bazı genlerin açılmasını ve kapanmasını tetiklerler. Giberellinler, hem oksin hem de sitokinin gibi diğer bitki hormonlarıyla etkileşime girerler ve bitki büyümesi ve gelişmesinin düzenlenmesinde karmaşık bir rol oynarlar.


Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...