onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
52 kez görüntülendi
Genel kategorisinde

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

Bazı tohumlar uzun süre dormansiye girerler, çünkü bu şekilde olumsuz çevre koşullarına karşı dayanıklı olurlar. Tohum dormansisi, tohumun çimlenmesinin içsel veya dışsal etmenlerle engellenmesi durumudur. 

Tohum dormansisinin nedenleri şunlardır:

  • Tohum kabuğunun suyu geçirmemesi. Bu durumda tohum kabuğu su alarak yumuşamaz ve çatlamaz. Böylece embriyo uygun nem koşullarına ulaşamaz.
  • Tohum kabuğunun oksijeni geçirmemesi. Bu durumda tohum kabuğu oksijenin içeri girmesine engel olur. Böylece embriyo solunum yapamaz ve enerji üretemez.
  • Embriyonun gelişmesini tohum kabuğunun mekanik olarak önlemesi. Bu durumda tohum kabuğu çok sert ve kalın olur ve embriyonun büyümesine izin vermez. Böylece embriyo gelişimini tamamlayamaz.
  • Embriyonun tam gelişmemiş olması. Bu durumda embriyo dağılma anında olgunlaşmamıştır ve çimlenmeye hazır değildir. Böylece embriyo uygun koşullarda bile büyüyemez.
  • Embriyonun “dormant (durgun)” olması. Bu durumda embriyo içsel olarak çimlenmeye engel olan bir mekanizma geliştirmiştir. Böylece embriyo uygun koşullarda bile aktif hale gelmez.
  • Çimlenme inhibitörleri (önleyicileri). Bu durumda tohumda veya tohum kabuğunda çimlenmeyi baskılayan kimyasal maddeler bulunur. Böylece embriyo uygun koşullarda bile çimlenme sinyali alamaz.

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...