onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
69 kez görüntülendi
Genel kategorisinde

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

Evet, fotosentez yapan bakteriler vardır. Fotosentez yapan bakteriler, kendi besinlerini üretebilen ve klorofil gibi fotosentetik pigmentlere sahip olan prokaryot canlılardır. Fotosentez yapan bakteriler, bitkilerden farklı olarak kloroplasta sahip değildirler. Klorofil molekülleri, hücre zarına gömülüdür. Fotosentez yapan bakteriler, kullandıkları hidrojen kaynağına göre farklı ürünler oluştururlar. Fotosentez yapan bakteriler arasında şu gruplar bulunur:

  • Siyanobakteriler (mavi-yeşil algler): Su gibi inorganik maddelerden hidrojen alarak fotosentez yaparlar. Yan ürün olarak oksijen verirler. Bitkilerle benzer fotosistemleri ve Calvin döngüsünü kullanırlar. Atmosferdeki oksijenin yarısından fazlasını üretirler.
  • Mor sülfür bakterileri: Hidrojen sülfür gibi kükürtlü bileşiklerden hidrojen alarak fotosentez yaparlar. Yan ürün olarak kükürt verirler. Sadece fotosistem I kullanırlar. Oksijenli ortamlarda yaşayamazlar.
  • Hidrojen bakterileri: Hidrojen gazından hidrojen alarak fotosentez yaparlar. Yan ürün olarak su verirler. Sadece fotosistem I kullanırlar. Oksijenli ortamlarda yaşayabilirler.

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...