onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
66 kez görüntülendi
Genel kategorisinde

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

Canlılar metabolizma yapmak zorundadır çünkü metabolizma, canlıların yaşamını sürdürmek, büyümek, gelişmek, üremek ve çevreye uyum sağlamak için gerekli olan enerjiyi elde etme ve kullanma sürecidir. Metabolizma, canlılarda gerçekleşen kimyasal reaksiyonların tümüdür. Metabolizma şekilleri, anabolizma veya katabolizma olabilir. Anabolizma, basit maddelerin karmaşık maddelere dönüştürülmesidir. Katabolizma ise karmaşık maddelerin basit maddelere dönüştürülmesidir.

Metabolizma yapmak için canlılar beslenir. Beslenme şekilleri, ototrof, heterotrof veya hem ototrof hem heterotrof olabilir. Ototrof beslenen canlılar, besinlerini kendi üretirler. Fotosentez veya kemosentez yoluyla organik madde sentezlerler. Heterotrof beslenen canlılar, besinlerini dışarıdan hazır alırlar. Organik maddeleri parçalayarak enerji elde ederler. Hem ototrof hem heterotrof beslenen canlılar ise gerektiğinde besin üretebilir veya alabilirler.

Metabolizma yapmak için canlılar solunum yapar. Solunum, besinlerdeki enerjinin kullanılabilir hale getirilmesi sürecidir. Solunum şekilleri, oksijenli solunum, oksijensiz solunum veya fermantasyon olabilir. Oksijenli solunum yapan canlılar, besinleri oksijen ile parçalar ve karbondioksit ve su açığa çıkarır. Oksijensiz solunum yapan canlılar, besinleri oksijen dışında bir inorganik madde ile parçalar ve farklı son ürünler açığa çıkarır. Fermantasyon yapan canlılar ise besinleri herhangi bir inorganik madde kullanmadan kısmen parçalar ve az miktarda enerji üretir.

Metabolizma yapmak için canlılar ATP kullanır. ATP (Adenozin trifosfat), birçok durumda hücresel işe güç sağlayan enerji kaynağı olarak da işlev görür. ATP’nin yapısında bulunan fosfat grupları arasındaki bağların kopmasıyla serbest kalan enerji, hücrenin ihtiyaç duyduğu kimyasal iş, taşıma işi ve mekanik iş gibi işleri gerçekleştirmesini sağlar.

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...