onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
31 kez görüntülendi
Fizik kategorisinde

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

Basit makineler, kuvvetin yönünü, büyüklüğünü veya uygulama noktasını değiştirerek iş yapmamızı kolaylaştıran araçlardır.

Basit makineler şunlardır:

  • Kaldıraç: Bir destek noktası etrafında dönebilen sağlam yapılı çubuktan oluşur. Kaldıraçta kuvvetin destek noktasına olan uzaklığına kuvvet kolu, yükün destek noktasına olan uzaklığına da yük kolu denir. Kaldıraçlar, kuvvetten kazanç sağlamak, yoldan kazanç sağlamak veya kuvvetin yönünü değiştirmek amacıyla kullanılır. Günlük hayatta kaldıraçlara örnek olarak makas, pense, tahterevalli, kapı kolu, el arabası, ceviz kıracağı, cımbız, kürek vb. sayılabilir.
  • Makara: Sabit bir eksen etrafında serbestçe dönebilen, çevresinde ipin geçmesi için bir oluk bulunan basit makinelerdir. Makaralar, yükü yukarıya veya aşağıya kaldırmak için kullanılır. Günlük hayatta makaralara örnek olarak bayrak direği, vinç, asansör vb. sayılabilir.
  • Eğik düzlem: Bir yükü, ağırlığından daha küçük bir kuvvetle yukarıya veya aşağıya hareket ettirmek amacıyla kullanılır. Eğik düzlemde kuvvetten kazanç sağlandığı oranda yoldan kayıp gerçekleşir. Günlük hayatta eğik düzlemlere örnek olarak vidalar, zikzak yollar, rampalar vb. sayılabilir.
  • Çıkrık: Bir ipin ucuna bağlanmış bir çubuğun döndürülmesiyle ipin sarılmasını sağlayan basit makinelerdir. Çıkrıklar, yükü çekmek veya sarmak için kullanılır. Günlük hayatta çıkrıklara örnek olarak olta, kahve değirmeni, matkap vb. sayılabilir.
  • Dişli çarklar: Dişli kenarları olan ve birbirine müdahale ederek dönen basit makinelerdir. Dişli çarklar, hızdan kazanç sağlamak veya kuvveti iletmek için kullanılır. Günlük hayatta dişli çarklara örnek olarak bisiklet ve otomobillerde bulunan dişliler, saat mekanizması vb. sayılabilir.


Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...