onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
19 kez görüntülendi
Matematik kategorisinde

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme
tarafından 5 41 155

Sayfa 245 Cevapları

Sıvı yağ konulan kap, kâğıt havlu, kâğıt havlunun takıldığı araç silindir biçimindedir. Siz de çevrenizden silindir biçiminde olan nesnelere örnekler söyleyiniz.
Cevap: Su şişesi, soba borusu, pipet gibi cisimler silindire benzemektedir.

Uygulama Basamakları

(…) Oluşturduğunuz cismin adını söyleyiniz.
Cevap:  Oluşan şekil silindirdir.

image

Cismin tabanlarının ve yan yüzünün hangi düzlemsel şekillerden oluştuğunu söyleyiniz.
Cevap: Tabanı daire, yan yüzleri dikdörtgenden oluşmaktadır.

Cismin yan yüzünün kenar uzunlukları ile tabanın çevre uzunluğu ve yüksekliği arasındaki ilişkiyi açıklayınız.
Cevap: Dikdörtgenin uzunluğu ile dairenin çevresi eşittir. Kısa kenar silindirin yüksekliğini verir.

Sayfa 246 Cevapları

Uygulama Basamakları

Dik dairesel silindir biçimindeki kutuyu uygun yerlerinden keserek silindirin açınımını elde ediniz (Makası dikkatli kullanınız.). Oluşan açınımda hangi düzlemsel şekiller olduğunu, hangi düzlemsel şekillerin birbirine eş olduğunu söyleyiniz.
Cevap:

image

Açınımdaki düzlemsel şekillerden yararlanarak dik dairesel silindirin yüzey alanını nasıl bulabileceğinizi açıklayınız.
Cevap: 2 silindirin alanı ile 1 dikdörtgenin alanının toplamına eşittir.

Sayfa 249 Cevapları

Alıştırmalar ve Problemler

1. Aşağıda yarıçap ve yükseklik uzunlukları verilen dik dairesel silindirlerin açınımlarını çiziniz (π yerine 3 alınız.).
Cevap:

image

2. Aşağıda açınımları, yarıçap ve yükseklik uzunlukları verilen dik dairesel silindirlerin yüzey alanlarını bulunuz (π yerine 3 alınız.).
Cevap:

image

Sayfa 250 Cevapları

3. Yanda verilen dik dairesel silindir biçimindeki teneke kutunun çapı 12 cm ve yüksekliği 18 cm’dir. Bu kutunun yapımında kaç santimetrekare teneke kullanıldığını bulunuz (π yerine 3,14 alınız.).
Cevap:

image

4. Dik dairesel silindir biçimindeki süt tankının yan yüzünün alanı 115 200 cm² ve uzunluğu 2,4 m’dir. Bu tankın yarıçapının kaç santimetre olduğunu bulunuz (π yerine 3 alınız.).
Cevap:

image

5. Yanda verilen dik dairesel silindir biçimindeki peynir kutusunun yüzey alanı 462 cm² ve yarıçapı 7 cm’dir. Bu kutunun yüksekliğinin uzunluğunu bulunuz (π yerine 3 alınız.).
Cevap:

image

6. Yanda verilen yarım dik dairesel silindir biçimindeki deponun boyu 6 m ve çapı 3 m’dir. Bu deponun yüzeyi (kapı dâhil) boyanacaktır. Boyanacak yüzeyin kaç metrekare olduğunu bulunuz (π yerine 3 alınız.).
Cevap:

image

7. Kısa kenarı 6 cm ve uzun kenarı 15 cm olan dikdörtgensel bölge biçimindeki kartonun kısa ve uzun kenarları etrafında 360° derece döndürülmesi ile oluşacak cisimlerin yüzey alanları farkını bulunuz (π yerine 3 alınız.).
Cevap

image

8. Yandaki pasta iki dik dairesel silindir biçiminde yapılmıştır. Alttaki parçanın yarıçapı 6 cm, yüksekliği 12 cm ve üstteki parçanın yarıçapı 4 cm ve yüksekliği 8 cm’dir. Bu pastanın yüzey alanının kaç santimetrekare olduğunu bulunuz (π yerine 3 alınız.).
Cevap:

image

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...