onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
45 kez görüntülendi
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük kategorisinde

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

tarafından seçilmiş
 
En İyi Cevap

Amasya Genelgesi’ne göre millî Mücadele’nin amacı, gerekçesi ve yöntemi şöyle açıklanabilir:

  • Amacı: Millî mücadele’nin amacı, vatanın bütünlüğünü ve milletin bağımsızlığını korumak ve kurtarmaktır. Bu amaç, Amasya Genelgesi’nin ilk maddesinde şöyle ifade edilmiştir: "Vatanın bütünlüğü milletin bağımsızlığı tehlikededir."
  • Gerekçesi: Millî mücadele’nin gerekçesi, İstanbul Hükümeti’nin işgalcilerle işbirliği yapması, millî iradeyi yok sayması ve millî mücadeleye karşı çıkmasıdır. Bu gerekçe, Amasya Genelgesi’nin ikinci maddesinde şöyle belirtilmiştir: "İstanbul hükümeti aldığı sorumluluğun gereğini yerine getirememektedir. Bu durum milletimizi yok olmuş gösteriyor."
  • Yöntemi: Millî mücadele’nin yöntemi, millî iradeye dayanan bir meclis ve hükümet kurmak, millî birlik ve beraberlik sağlamak, işgallere karşı silahlı direniş göstermek ve uluslararası alanda haklarını savunmaktır. Bu yöntem, Amasya Genelgesi’nin diğer maddelerinde şu şekilde açıklanmıştır: "Milletin bağımsızlığını, yine milletin azim ve kararı kurtaracaktır. Milletin içinde bulunduğu durum ve şartların gereğini yerine getirmek ve haklarını gür sesle cihana duyurmak için, her türlü baskı ve kontrolden uzak millî bir heyetin varlığı zaruridir. Anadolu’nun her bakımdan en güvenilir yeri olan Sivas’ta hemen millî bir kongre toplanması kararlaştırılmıştır. Bunun için bütün illerin her sancağından milletin güvenini kazanmış üç temsilcinin mümkün olan en kısa zamanda yetişmek üzere yola çıkılması gerekmektedir. Her ihtimale karşı bu mesele millî bir sır olarak tutulmalı ve temsilciler gereğinde yolculuklarını kendilerini tanıtmadan yapmalıdırlar. Doğu illeri adına 10 Temmuz’da Erzurum’da bir kongre toplanacaktır. O tarihe kadar öteki illerin temsilcileri de Sivas’a gelebilirlerse Erzurum Kongresi 'nin üyeleri de Sivas genel kongresine katılmak üzere hareket ederler."

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...