onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
92 kez görüntülendi

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

tarafından seçilmiş
 
En İyi Cevap

Eûzü besmele, genellikle bir işe başlarken, Kur’an-ı Kerim okurken, namaz kılarken, yolculuğa çıkarken, yemek yemeden önce ve abdest alırken çekilir.

  1. Eûzü Besmele’nin Okunuşu: Eûzü besmele, “Euzubillahimişeşşeytanirracim ya da Bismillahirrarhmanirrahim” diyerek çekilir.
  2. Ses Seviyesi: Besmele çekerken ses verilmesi uygundur. Ne çok sessiz kimse duymayacak şekilde ne de gösteriş niteliğinde yüksek sesle okunmamalıdır.

Bu ifadelerin anlamları şunlardır:

  • Euzubillahimineşşeytanirracim: "Kovulmuş Şeytan’ın şerrinden Allah’a sığınırım."
  • Bismillahirrahmanirrahim: "Rahman ve Rahim olan Allah’ın adıyla."

Bu şekilde, eûzü besmele çekerek, yapacağınız işe Allah’ın adıyla başlamış olursunuz.

Eûzü besmele çekmek, bir işe başlarken bir Müslümanın hayırla başlaması ve hayırla bitmesi için uyguladığı bir ritüeldir. İşte eûzü besmele çekmenin bazı sebepleri:

  • Allah’ın yardımını istemek: Bir işe başlarken Allah’tan yardım istemek için besmele çekeriz. Bu, işin bereketli ve faydalı olmasını dileriz.
  • Şeytanın etkisinden korunmak: Yapmak üzere olduğumuz iş sırasında şeytanın bizi kötü yola veya kötü düşüncelere sevk etmesinden kurtulmak amacıyla da besmele çekeriz.
  • İşi kolaylaştırmak ve hayırlı kılmak: Zor olanı kolay, kolay olanı zor kılan Allahu Teala kullarının Besmelesini duyar ve bize en zor işte bile yardım eder.
  • Hayırlı işlerin başlangıcı: Hayırlı işlerin başlangıcında söylenen eûzü besmele ile Allahu Teala’dan bu işin hayırla son bulmasını isteriz.

Bu nedenlerle, bir işe başlarken eûzü besmele çekilir. Bu, işlerimizi Allah’ın adıyla başlatmanın ve işlerimizi en iyi şekilde tamamlamanın bir ifadesidir.

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...