onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
65 kez görüntülendi
Tarih kategorisinde

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

Osmanlı tarihinde Fatih unvanlı padişahlar, fethettikleri önemli yerler veya başarıları nedeniyle bu unvanı almışlardır. Osmanlı tarihinde Fatih unvanlı padişahlar şunlardır:

  • Fatih Sultan Mehmet: İstanbul’u 29 Mayıs 1453’te fetheden ve Doğu Roma İmparatorluğu’nu sona erdiren padişah. Ayrıca Ebu’l Feth (Fethin Babası) olarak da anılır.
  • I. Murat: Balkanları fetheden ve Osmanlı Devleti’ni Rumeli’de güçlü bir devlet haline getiren padişah. Balkan Fatih’i olarak da bilinir.
  • III. Mehmet: Eğri ve Kanije kalelerini fetheden ve Avusturya ile barış antlaşması imzalayan padişah. Eğri Fatih’i olarak da tanınır.
  • IV. Murat: Bağdat ve Revan kalelerini fetheden ve Safevi Devleti’ne karşı büyük zaferler kazanan padişah. Bağdat ve Revan Fatih’i olarak da adlandırılır.


Fâtih kavramı; fetheden, açan anlamlarını taşımaktadır. Osmanlı Tarihinde bilinen en önemli Fâtih, İstanbul'u 29 Mayıs 1453'te fetheden II. Mehmet'tir (Fatih Sultan Mehmet). Fatih Sultan Mehmet için Ebu'l Feth (Fethin Babası) de denir. Diğer Fâtihler ise şöyle sıralanabilir:

Balkan Fatihi →I. Murat

Eğri Fatihi →    III. Mehmet

Bağdat ve Revan Fatihi →IV. Murat (Fâtih-i Bağdat)

Rumeli Fatihi →Süleyman Paşa (Orhan Gazi'nin oğludur.)

Kanije Fatihi →Damat İbrahim Paşa

Kıbrıs Fatihi → Lala Mustafa Paşa

Yemen ve Tunus Fatihi→ Gazi Sinan Paşa (Koca Sinan Paşa)

Estergon Fatihi→Lala Mehmet Paşa

Çehrin Fatihi→ Merzifonlu Kara Mustafa Paşa

Uyvâr, Kamaniçe, Podolya, Girit Fatihi → Köprülü Fazıl Ahmet Paşa

Mora I. Fatihi→ Gazi Turhan Bey

Mora II. Fatihi→Damat Ali Paşa (Şehit Ali Paşa)

NOT: İlk Osmanlı Kaptan-ı Deryası Barbaros Hayrettin Paşa ile Piyale Paşa'ya "Denizler Fatihi" diye hitap edilebilir.



Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...