onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
59 kez görüntülendi
Biyoloji kategorisinde

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

tarafından seçilmiş
 
En İyi Cevap

Proteinlerin vücutta üstlendiği bazı görevler şunlardır:

  • Proteinler, hücrelerin büyümesi, gelişmesi, yenilenmesi ve onarılması için gereklidir. Vücudun yapısal bileşenlerini oluştururlar. Örneğin, kollajen, cilt, kemik ve diş minesi gibi dokuların yapısına katkıda bulunur. Keratin, saç ve tırnak gibi yapıları oluşturur. Aktin ve miyozin, kasların kasılmasını sağlar.
  • Proteinler, vücutta kimyasal reaksiyonların gerçekleşmesini sağlayan enzimlerin yapısını oluştururlar. Enzimler, metabolizma, sindirim, solunum, fotosentez gibi hayati süreçleri hızlandırır veya kolaylaştırırlar. Örneğin, rubisko, fotosentezin ışıktan bağımsız aşamasında karbondioksit ve ribuloz-1,5-bisfosfat arasında reaksiyonu katalizler.
  • Proteinler, vücutta hormonların yapımında görev alırlar. Hormonlar, vücudun çalışmasını düzenleyen sinyal molekülleridir. Örneğin, insülin ve glukagon, kan şekeri seviyesini ayarlamak için pankreas tarafından üretilen protein hormonlardır.
  • Proteinler, vücudun bağışıklık sisteminde önemli bir rol oynarlar. Antikorlar veya immünoglobulinler, vücuda giren yabancı maddeleri (antijen) tanıyıp bağlanarak etkisiz hale getiren protein molekülleridir.
  • Proteinler, vücutta taşıma görevi de yaparlar. Bazı proteinler, oksijen, karbondioksit, demir, yağ asidi gibi maddeleri hücrelere veya dokulara taşırlar. Örneğin, hemoglobin, kırmızı kan hücrelerinde bulunan ve oksijeni akciğerlerden dokulara taşıyan bir proteindir.

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...