onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
58 kez görüntülendi
Türkçe kategorisinde

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

tarafından seçilmiş
 
En İyi Cevap

Atasözünün anlamı:

“Ek tohumun hasını, çekme yiyecek yasını” atasözü, bir işe girişmeden önce iyi bir hazırlık yapılması gerektiğini ve temeli sağlam olmayan girişimlerin hüsranla sonuçlanabileceğini öğütler. Atasözü, emek verip çaba göstererek iyi bir şeyler ekmek gerektiğini, böylece daha sonra meyvesini rahatça toplayabileceğimizi belirtir. Aynı zamanda ileriye dönük düşünmeyi ve planlama yapmayı önerir. Tohum, burada bir işin temeli anlamına gelirken, yiyecek kelimesi ise bir işten elde edilen sonuç anlamında kullanılmıştır. Yani, iyi bir başlangıç yaparak, gelecekteki başarıları garanti altına almak mümkündür.

Atasözü nedir?

Uzun deneme ve gözlemlere dayanılarak söylenmiş ve halka mal olmuş, öğüt verici nitelikte sözlere atasözü denir. 

Atasözleri, anlam özellikleri açısından üç bölümde ele alınır:

  1. Gerçek Anlamlı Atasözleri: Tüm sözcüklerin gerçek anlamında kullanıldığı sözlerdir, mecazlı bir ifadeye yer verilmez. Çok konuşan çok yanılır. İnsanın canı acıyan yerindedir
  2. Mecaz Anlamlı Atasözleri: Sözcüklerden en az birinin gerçek anlamı dışında kullanıldığı sözlerdir. Acı patlıcanı kırağı çalmaz. Rüzgar eken fırtına biçer (Rüzgar ve fırtına mecaz anlam taşımaktadır.)
  3. Hem Gerçek hem Mecaz Anlamlı Atasözleri: İki anlama da gelebilecek şekilde kullanılan sözlerdir. Hamama giren terler. Mal canın yongasıdır. Ağaç yaş iken eğilir.

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...