onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
90 kez görüntülendi
Kimya kategorisinde

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

tarafından seçilmiş
 
En İyi Cevap

Etkileşimin güçlü mü zayıf mı olduğunu ayırmak için çeşitli yöntemler vardır. Bunlardan bazıları şunlardır:

  • Etkileşimin atomlar arasında mı yoksa moleküller arasında mı olduğuna bakabiliriz. Atomlar arasındaki etkileşimler genellikle güçlü, moleküller arasındaki etkileşimler ise genellikle zayıftır. Örneğin; iyonik bağ, kovalent bağ ve metalik bağ atomlar arasındaki güçlü etkileşimlere örnekken, hidrojen bağı ve Van der Waals kuvvetleri moleküller arasındaki zayıf etkileşimlere örnektir.
  • Etkileşimin enerjisine bakabiliriz. Etkileşimin enerjisi 40 kJ/mol’den fazla ise güçlü, az ise zayıf etkileşimdir. Örneğin; iyonik bağın enerjisi yaklaşık 400 kJ/mol, kovalent bağın enerjisi yaklaşık 200 kJ/mol, hidrojen bağının enerjisi yaklaşık 20 kJ/mol, Van der Waals kuvvetlerinin enerjisi ise yaklaşık 1 kJ/mol’dur.
  • Etkileşimin kopması veya oluşması anında gerçekleşen olaya bakabiliriz. Etkileşimin kopması veya oluşması anında kimyasal bir olay gerçekleşiyorsa etkileşim güçlü, fiziksel bir olay gerçekleşiyorsa etkileşim zayıftır. Örneğin; iyonik bağın kopması veya oluşması sırasında iyonların yükleri değişir ve kimyasal bir olay gerçekleşir. Hidrojen bağının kopması veya oluşması sırasında ise moleküllerin yük dağılımları değişir ve fiziksel bir olay gerçekleşir.

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...