onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
61 kez görüntülendi
Tarih kategorisinde

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme
  • Yesrib kelimesi, “zarar vermek, karıştırmak, kötülemek, başa kakmak, bozmak” gibi anlamlara gelen “serb” kökünden türemiştir. Bu isim, buraya ilk yerleşen kişi olduğu rivayet edilen Yesrib b. Vâil b. Kâyine b. Amr b. Zeyd b. Kahlan b. Sebe’den gelmektedir
  • Yesrib ismi, şehrin eski ve nahoş bir durumu yansıtmaktaydı. Şehirde uzun yıllar birbirleriyle kavgalı olan Evs ve Hazrec kabileleri yaşamakta ve hastalıklar yaygınlaşmaktaydı
  • Hz. Peygamber (s.a.v) Efendimiz Hicret esnasında Yesrib’i Medine olarak değiştirmiştir ve şöyle buyurmuştur: “Allah Teâla Hazretleri Medine’yi Tâbe (hoş, güzel) diye isimlendirdi.” (Müslim, Hacc 491) “Ben şehirleri yiyen (yani orada yaşayanların eliyle pek çok yerin fethedildiği) bir şehre hicret etmekle emrolundum. Buna Yesrib diyorlar. Burası Medine’dir. Medine, tıpkı körüğün cürûfu ayırması gibi insanların kötülerini ayırıp defeder.” (Buhari, Fedailü’l-Medine 2; Müslim, Hacc 488) 
  • Medine kelimesi ise “şehir” anlamına gelmektedir ve burası Hz. Peygamber (s.a.v) Efendimiz’in hicret ettiği ve İslam’ın merkezi haline gelen mübarek bir şehirdir.

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...