onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
219 kez görüntülendi
Coğrafya kategorisinde

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

tarafından seçilmiş
 
En İyi Cevap

9. Sınıf Meb Yayınları (II) Coğrafya 1. Ünite 2. Bölüm Dünyanın Şekli ve Hareketleri Sayfa 45, 46, 47 Ölçme ve Değerlendirme Soruları ve Cevapları

2.Bölüm Ölçme ve Değerlendirme

A) Aşağıdaki cümlelerde boş bırakılan yerlere doğru sözcüğü/sözcükleri yazınız.

1. geoit 2. deniz seviyesine 3. eksen 4. günberi 5. 21 Haziran

B) Aşağıdaki açık uçlu soruların cevabını boş bırakılan alana yazınız.

6- Dünya’nın şeklinin kutuplardan basık, Ekvator’dan şişkin olan kendine özgü şekline geoit adı verilir. Dünya’nın şeklinin geoit olması şeklinin tam bir küre olmadığını kanıtlar.

Dünya’nın şeklinin tam bir küre olmadığını kanıtlayan özellikler nelerdir?

Dünya’nın şekli, tam bir küre değil, kutuplardan basık, ekvatordan şişkin olan geoit adı verilen bir şekildir. Dünya’nın şeklinin geoit olmasının nedeni, Dünya’nın kendi ekseni etrafında dönmesi ve yerçekimi kuvvetinin kutuplarda ekvatordan daha fazla olmasıdır.

Dünya’nın şeklinin tam bir küre olmadığını kanıtlayan özellikler şunlardır:

  • Dünya’nın kutuplardaki yarıçapı ile ekvatordaki yarıçapı arasında yaklaşık 21 km’lik bir fark vardır. Bu fark, Dünya’nın kutuplardan basık olduğunu gösterir.
  • Dünya’nın yüzeyindeki yerçekimi kuvveti, enlemlere göre değişir. Yerçekimi kuvveti, kutuplarda ekvatordan daha fazladır. Bu durum, Dünya’nın ekvatordan şişkin olduğunu gösterir.
  • Dünya’nın yüzeyindeki deniz seviyesi, enlemlere göre değişir. Deniz seviyesi, kutuplara doğru gidildikçe alçalır. Bu durum, Dünya’nın ekvatordan şişkin olduğunu gösterir.

7- Dünya üzerindeki bir noktanın Güneş’in karşısından geçme hızına çizgisel hız adı verilir. Çizgisel hız Ekvator’dan kutup noktalarına gidildikçe azalır. Bu durum yaşanılan gündüz süresini etkiler.

Yaşanılan gündüz süresinin bugüne göre daha az olması için çizgisel hızda ne tür bir değişimin olması gerekir?

Çizgisel hız, bir yerin güneşin tam karşısına geldiği anda saatlerin 12.00’ye ayarlanmasıyla belirlenen saattir. Çizgisel hız, ekvatordan kutuplara doğru gittikçe artar ve gündüz süresi de kısalır. Bu durumda, yaşanılan gündüz süresinin bugüne göre daha az olması için çizgisel hızın artması gerekir. Çizgisel hızın artması ise, dünyanın dönüş hızının artmasına bağlıdır. Dünyanın dönüş hızının artması, yerçekimi kuvvetinin azalmasına ve dünyanın yuvarlaklığının bozulmasına neden olur. Bu da, dünyanın iklimini, yer şekillerini ve canlı yaşamını etkiler.

8. Aşağıdaki tabloda Türkiye’deki gündüz süresinin durumuna ait birtakım çıkarımlarda bulunulmuştur.

Güneş, bir yerde yaşanan gündüz süresinin 12 saatin üzerinde olduğu durumda; gündüz süresinin
12 saatin altında olduğu duruma göre daha erken doğar ve daha geç batar.

Buna göre Türkiye’de hangi aylarda Güneş’in daha erken doğup daha geç batması beklenir?

Güneş’in daha erken doğup daha geç batması, gündüz süresinin uzun olduğu anlamına gelir. Türkiye’de gündüz süresinin uzun olduğu aylar, Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarıdır. Bunun nedeni, dünyanın eksen eğikliğidir. Eksen eğikliği, yıl boyunca dünyanın güneş ışınlarını farklı açılarda almasına neden olur. Bu da, gündüz ve gece sürelerinin değişmesine yol açar. Türkiye, Kuzey Yarım Küre’de yer aldığı için, yaz mevsiminde güneş ışınları daha dik gelir ve gündüz süresi artar. Kış mevsiminde ise güneş ışınları daha yatay gelir ve gündüz süresi azalır.

C) Aşağıdaki çoktan seçmeli soruları okuyunuz ve doğru seçeneği işaretleyiniz.

2. Bölüm Cevapları
9. B 10. D 11. C 12. D 13. C 14. B 15. A 16. D 17. E 18. D 19. B 20. C 21. B 22. A

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...