onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
60 kez görüntülendi
Sözlük kategorisinde

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

tarafından seçilmiş
 
En İyi Cevap

Süpernova, bir yıldızın yaşamının sonunda patlaması ve büyük miktarda enerji ve madde yayması olayıdır. Süpernovalar, evrenin en parlak ve en şiddetli olaylarından biridir. Süpernovalar, yıldızların oluşumunu, gelişimini ve ölümünü etkiler. Ayrıca, süpernovaların yaydığı maddeler, yeni yıldızlar, gezegenler ve yaşam formları için temel bileşenlerdir .

Süpernovalar, iki farklı mekanizma ile oluşabilir. Birincisi, çekirdeği demirden oluşan büyük kütleli bir yıldızın çekirdeğinin çökmesi ve ardından dış katmanlarının patlamasıdır. Bu tür süpernovalara Tip II, Tip Ib veya Tip Ic süpernova denir . İkincisi, beyaz cüce adı verilen küçük ve yoğun bir yıldızın yakınındaki başka bir yıldızdan madde alması ve kritik kütleye ulaşmasıdır. Bu durumda beyaz cüce termonükleer bir reaksiyonla patlar. Bu tür süpernovalara Tip Ia süpernova denir .

Süpernovalar, gökyüzünde nadiren görülür. Son bin yılda sadece beş süpernova gözlemlenmiştir. Bunlardan en ünlüsü 1054 yılında Çinli ve Arap gökbilimciler tarafından kaydedilen SN 1054’dür. Bu süpernova, Samanyolu Galaksisinde bulunan Yengeç Bulutsusunun kaynağıdır. Süpernovaların parlaklığı, patlama anında Güneş’ten milyarlarca kat daha fazla olabilir. Süpernovaların yaydığı enerji ve maddeler, evrenin yapısını ve evrimini etkiler. Süpernovalar, ağır elementlerin oluşumunu sağlar. Ayrıca, süpernovaların şok dalgaları, yeni yıldızların oluşmasına neden olabilir .

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...