onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
82 kez görüntülendi
Coğrafya kategorisinde

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

tarafından seçilmiş
 
En İyi Cevap

Atmosfer basıncı, atmosferdeki havanın yeryüzüne ve deniz seviyesine yaptığı basınçtır. Atmosfer basıncı, hava kütlelerinin ağırlığı ve sıcaklığı ile ilgilidir. Atmosfer basıncı, yükseklik arttıkça azalır. Atmosfer basıncı, iklim ve hava olaylarını etkiler. Atmosfer basıncı, barometre adı verilen aletle ölçülür. Atmosfer basıncının birimi milibar (mbar) veya hektopaskal (hPa) olarak ifade edilir.

Atmosfer basıncının özellikleri şunlardır:

  • Atmosfer basıncı, yeryüzünde eşit değildir. Atmosfer basıncı, sıcak hava kütlelerinin olduğu yerlerde düşük, soğuk hava kütlelerinin olduğu yerlerde yüksektir. Atmosfer basıncının farklı olduğu bölgeler arasında rüzgarlar oluşur. Rüzgarlar, yüksek basınçtan alçak basınca doğru eserler.
  • Atmosfer basıncı, yağışların oluşumunu etkiler. Alçak basınçta yükselen hava, soğuyarak yoğunlaşır ve bulutları oluşturur. Bulutlardan yağmur, kar veya dolu şeklinde yağış düşer. Alçak basınçta bol yağışlı ve nemli bir iklim hâkimdir. Yüksek basınçta alçalan hava, ısınarak genleşir ve kurur. Yüksek basınçta az yağışlı ve kurak bir iklim hâkimdir.
  • Atmosfer basıncı, fırtına ve kasırgaların oluşumunu etkiler. Alçak basınçta hava kütleleri arasındaki sıcaklık ve nem farkı büyükse, şiddetli hava olayları meydana gelir. Alçak basınçta dönel fırtınalar (kasırga, tayfun, siklon) veya yerel fırtınalar (hortum, gökgürültülü fırtına) görülebilir.

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...