onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
55 kez görüntülendi
Genel kategorisinde

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

tarafından seçilmiş
 
En İyi Cevap

Doğrudan demokrasi, halkın egemenliğini doğrudan ve bizzat kullandığı demokrasi türüdür. Bu tür, halkın halk tarafından yönetilmesini öngörmektedir. Siyasi kararların, çoğunluk esasına göre, yurttaşların oy çokluğu ile alınmasını ifade eder. Doğrudan demokrasi, demokrasi fikrinin ülküsel anlamına en yakın ve en açıklayıcı halidir.

Doğrudan demokrasinin uygulanması için, arada bir halk temsilcisi kullanılmamalıdır. Yoksa doğrudan demokrasiden söz edilemez. Alınacak kararlarda vatandaşları temsil eden kişilerin fikri değil, tüm halkın fikri baz alınmalıdır. Bu yönetim şeklinin zaman bakımından dezavantajları bulunmaktadır. Çünkü her kararda tüm yurttaşların katılımını sağlamak zor ve uzun bir süreçtir.

Doğrudan demokrasinin tarihte Yunanlar tarafından ortaya çıktığı bilinmektedir. Eski Yunan şehirlerinde bu yönetim şekli uygulanarak bütün vatandaşların kararlara katılması ve fikirlerini beyan etmesi sağlanırdı. Ancak tam manasıyla doğrudan demokrasi uygulanmamıştır. Çünkü kadınlara ve kölelere oy kullanma ve fikir beyan etme hakları verilmemiştir. Günümüzde ise doğrudan demokrasi örnekleri olarak İsviçre, Uruguay ve ABD’de bazı eyaletler gösterilebilir.

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...