onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
21 kez görüntülendi
Sözlük kategorisinde

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme
tarafından 9 105 443
tarafından seçilmiş
 
En İyi Cevap

Hormonlar, çok hücreli organizmalarda salgı bezleri tarafından üretilen, fizyoloji ve davranışı düzenlemek için organları harekete geçirecek sinyalleri veren maddelerdir. İç salgı bezlerinden kana geçerler ve organların işlemesini düzenlerler. Hormonlar, klasik anlamda endokrin organlar olarak bilinen hipofiz, böbrek üstü bezleri, tiroit, paratiroit, gonatlar gibi kanalsız iç salgı bezlerinde sentez edilir ve kanla taşınarak hedef doku hücrelerinde etki gösterirler. Bu etkiler, büyüme faktörleri, histamin, serotonin gibi bazı biyolojik aktif maddeler tarafından da gösterilebilir. Hormonların kimyasal yapıları heterojendir ve biyolojik etkinlikleri için düşük konsantrasyonları yeterlidir. Hedef dokuların hormona fizyolojik yanıtı, yaş ve genetik yapıya bağlıdır.

Hormonların başlattıkları yanıt uzun sürelidir; hormon ortadan kaybolduktan sonra bile devam eder. Örneğin, adrenalin, bazen stimulatör, bazen inhibitör etkilidir. Ayrıca, hormonların bazıları depolanma özelliği gösterir. Katekolaminler (adrenalin ve noradrenalin), adrenal medulla ve sinir uçlarında hormon-kromogranin a-ATP kompleksi şeklinde depolanırken, tiroit hormonları tiroit bezinde depolanır.

Hormonlar, dolaşımda serbest veya transport proteinlere bağlı olarak bulunurlar. Peptit yapıda hormonlar ve katekolaminler serbest formdadır, steroidler ve tiroit hormonları ise transport proteinlerine bağlı olarak taşınırlar. Hormonun sadece serbest formu biyolojik olayları regüle edebilir.

Sonuç olarak, hormonlar vücudun karmaşık düzenini sağlayan önemli sinyal molekülleridir ve birçok biyolojik süreci etkilerler. 

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...