onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
88 kez görüntülendi
Biyoloji kategorisinde

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

tarafından seçilmiş
 
En İyi Cevap

Polipeptit, çok sayıda amino asidin peptit bağı adı verilen bir bağ ile birleşmesiyle oluşan organik bir yapıdır. Polipeptitler, 10 ile 100 arasında amino asit içeren amino asit zincirleridir. Daha fazla amino asit bulunduğunda proteinler söz konusu olur. Polipeptit ve protein isimleri, ifade ettikleri moleküllerin birbirine çok benzediği için bazen eş anlamlı olarak kullanılabilir.

Polipeptitler, biyolojik olarak önemli pek çok molekülün yapısında yer alır. Örneğin, hormonlar, alerjenler, antibiyotikler, enzimler ve antikorlar polipeptit örnekleridir.

Polipeptit sentezi, translasyon adı verilen bir süreçle gerçekleşir. Translasyon, transkripsiyon sonucunda oluşan mRNA kodlarının ribozomlarda amino asit zincirine çevrilmesidir. Translasyon, hücre sitoplazmasında veya endoplazmik retikulumda gerçekleşebilir. Translasyonda, taşıyıcı RNA (tRNA) molekülleri, mRNA kodlarına uygun amino asitleri ribozoma getirir ve peptit bağı ile birleştirir. Böylece polipeptit zinciri oluşur. Polipeptit zinciri daha sonra katlanma, kesme veya modifikasyon gibi işlemlerden geçerek etkin bir protein haline gelir.

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...