onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
83 kez görüntülendi
Biyoloji kategorisinde

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

tarafından seçilmiş
 
En İyi Cevap

Restriksiyon enzimi veya restriksiyon endonükleazı, çift zincirli DNA moleküllerindeki belli nükleotit dizilerini tanıyan ve her iki zinciri birlikte kesen bir enzim türüdür. Restriksiyon enzimleri, bakteri ve arkelerde bulunurlar ve virüslere karşı bir savunma mekanizmasına aittirler. Restriksiyon enzimleri, DNA’yı parçalamaya, kesmeye yarayan enzimler olarak da tanımlanabilir.

Restriksiyon enzimleri, tanıma dizilerinin uzunluğuna, kesme yerlerine ve metilasyona duyarlılıklarına göre farklı tiplere ayrılırlar. En yaygın kullanılan restriksiyon enzimleri Tip II restriksiyon enzimleridir. Bu enzimler, 4 ila 8 nükleotit uzunluğunda palindromik dizileri tanır ve bu dizilerin ortasından DNA’yı keser. Kesme sonucunda yapışkan uçlar veya küt uçlar oluşabilir. Yapışkan uçlar, DNA’nın tek iplikli kısımlarını bırakırken, küt uçlar, DNA’nın çift iplikli kısımlarını bırakır.

Restriksiyon enzimleri, moleküler biyoloji ve biyoteknoloji alanında pek çok uygulamaya sahiptir. Örneğin, restriksiyon enzimleri ile DNA’nın istenilen bölgesi kesilerek izole edilebilir, farklı kaynaklardan elde edilen DNA parçaları birleştirilerek rekombinant DNA oluşturulabilir, DNA’nın boyutu ve dizisi analiz edilebilir, genetik mühendisliği ve gen terapisi gibi yöntemler geliştirilebilir.

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...