onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
17 kez görüntülendi
Tarih kategorisinde

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

Musul’un kaybedilmesinde İngiltere’nin rolünü açıklamak için şunları söyleyebiliriz:

  • İngiltere, I. Dünya Savaşı sırasında ve sonrasında Musul’u işgal etmiş ve bölgenin petrol kaynaklarına el koymuştur. İngiltere, Sykes-Picot Antlaşması ile Fransa’dan Musul’u devralmış ve San Remo Konferansı ile de bölgeyi manda yönetimine almıştır.
  • İngiltere, Mondros Mütarekesi’nin 7. maddesine dayanarak Musul’u Türk birliklerinden boşaltmış ve bölgedeki Hristiyanların güvenliği, Türk savaş esirlerine kötü muamele edilmesi gibi bahaneler ileri sürmüştür. İngiltere, Musul’da Türk egemenliğini tanımamış ve bölgeyi kendi çıkarları doğrultusunda yönetmeye çalışmıştır.
  • İngiltere, Lozan Barış Konferansı’nda da Musul konusunda uzlaşmaz bir tutum sergilemiş ve Türkiye’nin teklif ettiği halk oylamasını (referandum/plebisit) reddetmiştir. İngiltere, Musul’un güvenlik ve petrol yönünden hem kendisi hem de imparatorluğu için çok önemli olduğunu savunmuş ve bölgeyi elinde tutmak için her türlü diplomatik ve askeri baskıyı uygulamıştır.

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...