onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
60 kez görüntülendi
Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi kategorisinde

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme
tarafından 27 252 821
tarafından seçilmiş
 
En İyi Cevap

Zekatın toplumsal faydaları çoktur. Zekat, İslam’ın beş şartından biri olup, elindeki fazla malın ya da paranın ihtiyaç sahipleriyle paylaşılması demektir. Zekatın toplumsal faydaları şunlardır:

  • Zekat, toplumda zengin ile fakir arasındaki uçurumu azaltır, sınıflar arası mesafeyi yaklaştırır ve orta sınıfın oluşmasını sağlar.
  • Zekat, paranın stok edilmesini önler, yatırıma yöneltir. Çünkü zekat, kârdan değil, ana paradan verildiği için, işletilmedikçe devamlı eksilecektir.
  • Zekat, sosyal dengeyi sağlar. Allah, insanları gelir ve geçim bakımından farklı seviyede yaratmıştır. Bu farklılığın büyük bir uçurum meydana getirmemesi için, zenginlerin yoksullara zekat vermesi gerekir.
  • Zekat, toplumun ferdlerini birbirine kenetler. Zekat, sosyal bir yardımlaşma olmak hasebiyle ferdleri birbirine bağlar. Zekat, zenginin yoksula karşı şefkat ve merhamet duygusunu canlandırır.

Zekatın bireysel faydaları da vardır. Zekat, kişiyi cimrilikten korur, ona cömertlik meziyetini kazandırır. Zekat, kişinin dünya malına duyduğu aşırı isteklerini kırar. Zekat, kişinin manevi temizliğini sağlar.

Zekat, hem birey hem de toplum için çok önemli bir ibadettir. Zekat, Allah’ın emri ve peygamber efendimizin sünnetidir. Zekat, hem dünya hem de ahiret hayatı için faydalıdır. Zekat, hem maddi hem de manevi bir zenginliktir. Zekat, hem veren hem de alan için bir berekettir. Zekat, hem insan hem de Allah için bir sevgidir. 

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...