onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
62 kez görüntülendi
Biyoloji kategorisinde

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

tarafından seçilmiş
 
En İyi Cevap

Ökaryotik bir hücrenin çekirdeğinde bulunan DNA molekülünü nükleotitlerine kadar hidroliz edip incelemek isteyen bir araştırmacı, fosfodiester bağlarını kopartan enzimleri kullanmalıdır. Fosfodiester bağı, DNA’nın şeker-fosfat iskeletini oluşturan ve nükleotitleri birbirine bağlayan kovalent bir bağdır. Bu bağı hidrolize eden enzimlere endonükleaz adı verilir. Endonükleazlar, DNA’yı belirli veya belirsiz yerlerden keserek daha küçük parçalara ayırabilirler. Örneğin, restriksiyon endonükleazları, DNA’yı palindromik dizileri tanıyarak keserler. Bu enzimler, biyoteknolojide DNA’yı analiz etmek veya manipüle etmek için kullanılırlar.

Araştırmacının amacı DNA’yı azotlu bazlarına kadar hidrolize etmek olsaydı, glikozidik bağlarını kopartan enzimleri eklemesi gerekecekti. Glikozidik bağı, DNA’da şeker molekülünün azotlu baz molekülüne bağlanmasını sağlayan kovalent bir bağdır. Bu bağı hidrolize eden enzimlere glikozidaz adı verilir. Glikozidazlar, DNA’da bulunan adenin, guanin, sitozin ve timin gibi azotlu bazları serbest bırakarak nükleozitleri nükleotitlere dönüştürürler.

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...