onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
58 kez görüntülendi
Fizik kategorisinde

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

Aşağıda verilen metinden hareketle soruları cevaplayınız.
Atom kelimesi Antik Yunanlıların, bölünemeyen şey manasına gelen atomos kelimesinden gelmektedir. Uzun bir süre atom, maddenin temel yapı taşı olarak kabul edilmiştir fakat 19. yüzyılın sonları ve 20. yüzyılın başlarında atomun maddenin temel yapı taşı olmadığı deneylerle anlaşılmıştır. 1897’de Joseph John Thomson’ın (Cosıf Con Tamsın) elektronu parçacık olarak tanımlaması, 191 l’de Ernest Rutherford (Örnst Radırford) atom çekirdeğini keşfi ile onlarca farklı parçacığın keşfi başlamıştır. 1932’den sonra maddenin üç temel yapı taşının proton, nötron ve elektrondan meydana geldiği bilinirken 1940 yılına gelindiğinde birçok yeni parçacık keşfedilmiştir. 1960’dan itibaren Dünya üzerinde birçok parçacık hızlandırıcı inşa edilerek deneyler yapılmıştır. Fermilab ve CERN, Dünyanın en önemli iki araştırma merkezidir.
Doğadaki tüm parçacıklar dört temel kuvvetin etkisi altındadır. 1960’larda Sheldon Lee Glashow (Şeldın Li Glaşov), Steven Weinberg (Stivın Veinberg) ve Abdus Salam (Abdus Selam) adlı üç fizikçi müthiş bir başarıya imza atarak bu dört kuvvetten ikisini aynı çatı altında birleştirmiştir. Glashow, Weinberg ve Salam bu çalışmaları için 1979 yılında Nobel Fizik Ödülü ile onurlandırılmıştır. Bu yeni yöntemin açtığı yoldan giden fizikçiler, doğadaki bir diğer kuvveti de benzer bir matematiksel dille ifade etmeyi başarmışlardır. Temel parçacıkları ve etkileşimlerini dört temel kuvvetten üçüyle açıklayan modele standart model denmektedir.

Doğada bulunan dört temel kuvveti araştırarak bu kuvvetlerin neler olduğunu ve nerelerde etkin olduğunu belirtiniz.
a)

b)

c)

ç)

Dört temel kuvveti aşağıdaki tabloda kısa veya uzun menzilli olmalarına göre sınıflandırınız.

  • Cevap:
  • image

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...