onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
67 kez görüntülendi
Fizik kategorisinde

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

Yarı iletken malzemelerdeki gelişmeler, teknolojik gelişmelere çok büyük katkılar sağlamıştır. Yarı iletkenler, elektrik sinyallerinin gücünü yükseltmek, değiştirmek veya anahtarlamak gibi işlevleri yerine getirebilen devre elemanlarıdır. Yarı iletkenlerin iletkenlikleri, doping, elektrik alan veya ışık gibi dış etkilerle değiştirilebilir. Bu özellikleri sayesinde yarı iletkenler, entegre devrelerin en önemli yapı taşları olmuşlardır.

Entegre devreler ise bugünkü teknolojik aletlerin neredeyse tamamında kullanılmaktadır. Örneğin:

  • Bilgisayarlar, cep telefonları, tabletler gibi bilgi işlem cihazları yarı iletkenlerden üretilen mikroişlemciler ve bellekler sayesinde çalışmaktadır.
  • Radyo, televizyon, uydu gibi iletişim cihazları yarı iletkenlerden üretilen transistörler ve diyotlar sayesinde sinyal almak, güçlendirmek ve yansıtmak gibi işlemleri yapabilmektedir.
  • Güneş panelleri, LED lambalar, lazer pointerlar gibi enerji dönüşüm cihazları yarı iletkenlerden üretilen fotodiyotlar ve LED’ler sayesinde ışık enerjisini elektrik enerjisine veya tersine dönüştürebilmektedir.

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...