onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

tarafından seçilmiş
 
En İyi Cevap

5. Sınıf Din Kültürü Ve Ahlak Bilgisi 76. Sayfa Cevapları Anka Kuşu Yayınları

Hz. Muhammed (s.a.v.) çocukları çok sever, onlarla yakından ilgilenirdi. Bir gün, torunu Hz. Hasan’la (r.a.) ilgileniyor ve ara sıra da onu kucaklayıp öpüyordu. Bu esnada Peygamberimizin (s.a.v.) yanına Akra bin Habis (r.a.) adında bir sahabi geldi. Peygamberimizin (s.a.v.), torununu öptüğünü görüp ona şöyle söyledi: “Benim on çocuğum var. Onların hiçbirini öpmedim.” Bunun üzerine Peygamberimiz (s.a.v.), “Merhamet etmeyene merhamet olunmaz.” buyurarak bu sahabiye, davranışının yanlışlığını vurguladı. Müslim, Fedâil, 66.

Yukarıdaki metin, Hz. Muhammed’in (s.a.v.) aile bireylerine karşı tutumu konusunda size neler düşündürmektedir?

Cevap:

Hz. Muhammed (s.a.v.)'in aile bireylerine karşı tutumu, insanlara merhamet ve sevgiyle yaklaşma prensiplerini yansıtmaktadır. O, çocuklarına büyük bir sevgi ve ilgi gösterirken, bu davranışını sahabelerine de öğütlemiştir. Torununu öpüp sevgiyle kucaklayan Hz. Muhammed (s.a.v.), Akra bin Habis (r.a.)'e “Merhamet etmeyene merhamet olunmaz” diyerek, insanlar arasındaki sevgi ve merhamet ilişkisine vurgu yapmıştır. Bu hadis, insanlar arasında sevgi, saygı ve merhametin önemini hatırlatmaktadır.

Peygamberimizin (s.a.v.) torununu sevmesini şaşkınlıkla karşılayan adamın tutumunu nasıl değerlendiriyorsunuz? Düşüncelerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız.

Cevap:

Peygamberimiz (s.a.v.) çocuklarına büyük bir sevgi ve ilgi gösterirdi. Bu, onun merhamet dolu kalbinin bir yansımasıydı. Torununu sevmesini şaşkınlıkla karşılayan adamın tutumu, anlayışsızlık ve dar görüşlülük olarak değerlendirilebilir. Peygamberimizin (s.a.v.) sevgi ve şefkat dolu tavırları, insanlar arasında hoşgörü ve merhametin önemini vurgular. Zira “Merhamet etmeyene merhamet olunmaz” ilkesiyle de ifade edildiği gibi, insanlar arasındaki sevgi ve saygı, toplumun huzur ve birliğine katkı sağlar.

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...